Nízká hladina estrogenu u mladších žen zvyšuje riziko srdečních chorob

10. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám před menopausou, které mají relativně nízkou hladinou estrogenu v těle, hrozí sedmkrát větší riziko vzniku krevních sraženin...


než stejně starým ženám s normální hladinou hormonu.

Výsledky studie amerických výzkumníků z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles otiskl časopis Journal of the American College of Cardiology.

Ženy do věku 55 let jsou vystaveny vyššímu riziku úmrtí na infarkt než muži. Právě nedostatek estrogenu v těle může zabraňovat přirozené regeneraci organismu.

Vliv hraje i psychický stav ženy

„Nízká hladina estrogenu způsobuje všebecně horší schopnost reakce na léky proti srdečním chorobám,“ uvedla vedoucí výzkumu Noel Bairey Merzová.

Tým amerických lékařů také zjistil, že u žen, které užívají antidepresiva, je větší pravděpodobnost snížené hladiny estrogenu. Tento fakt naznačuje, že stresové stituace mají zřejmě rozhodující vliv na množství hormonu v těle.

Hormon jako nárazník

Estrogen pomáhá chránit tělo ženy před faktory, které by je jinak vystavovaly riziku vzniku srdečních chorob.


Estrogen pomáhá chránit tělo ženy před faktory, které by je jinak vystavovaly riziku vzniku srdečních chorob.

„Dosavadní výzkumy na zvířatech ukázaly, že estrogen funguje jako určitý nárazník před známými rizkovými faktory, jako je cholesterol, vysoký krevní tlak a podobně. Pokud má žena tohoto hormonu nedostatek, přirozenou ochranu ztrácí.“

Nízká hladina estrogenu se u žen projevuje i navenek. V některých případech mají poruchy menstruace – buď u nich cyklus zcela vynechává, nebo menstruují nepravidelně.

Studie ukázaly, že aplikace estrogenu prostřednictvím hormonální substituční léčby riziko srdeční choroby nijak nesnižuje. Naopak ho může v některých případech i zvýšit.

Ženy, které ví, že mají nízkou hladinu estrogenu a chtějí ochránit své zdraví, by měly minimalizovat všechny rizikové faktory, které mohou vznik srdečních chorob způsobit.

Související odkazy:

Low estrogen linked to heart risk in young women

SOURCE: Journal of the American College od Cardiology 2003;41:413-419

(ivb) www.Zdravi.Euro.cz, 7.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?