Nová metoda odhalí otravu během půl hodiny, říká norský lékař

14. 9. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlá a snadná metoda, pomocí níž lze během půl hodiny potvrdit otravu metanolem – tak hovoří o dovezené metodě norský toxikolog a odborník na otravy metanolem Erik Hovda. Osvědčená metoda krevního rozboru ze severu Evropy místo hladiny metylalkoholu měří obsah kyseliny mravenčí, tedy produktu chemické přeměny metanolu. Jak Hovda zmínil v ranním vyslání Studia 6, metodu mohou čeští lékaři využít prakticky ihned a s dostupným vybavením.


„Lidé tady jsou velmi šikovní, zkušení, takže během pár hodin se to personál laboratoří naučí,zmínil toxikolog ke krevnímu rozboru, zacíleném na přeměněné látky z metanolu. Kromě toho přivezl do Česka účinný protilék fomepizol. Hlavní výhodou látky je rychlejší odbourávání metanolu. Oproti dlouhodobé infuzi etanolu může být podán pouze dvakrát denně.

Lékař z norského toxikologického střediska dorazil do Čech se 30 krabicemi léku, což představuje zhruba 150 dávek. Od výrobce dostal k dispozici dalších 20 balení. Podle Hovdy je možné využít kompletní léčbu pomocí fomibezolu u 8 až 10 lidí. Další variantou je podávat lék pacientům v počáteční kritické fází a poté už přejít na infuzi etanolu, který škodlivý metylalkohol během vstřebávání vytěsňuje.

„Ten účinek je okamžitý, takřka ihned blokuje vlivy škodlivého metabolismu. Všechno závisí na tom, jak rychle se pacienti dostanou do nemocnice,“ doplnil Hovda.

Metanol sám o sobě není pro lidské tělo škodlivý, problém nastává při následném vstřebávání a rozkladu, čímž v organismu vzniká například kyselina mravenčí. Protože se etanol vstřebává v těle mnohem rychleji, lékaři ho pro zmírnění otravy doposud dodávali infuzí do žil. Hovdův dovezený lék prý účinkuje stejně, ale mnohem rychleji a bez nadbytečné opilosti.

„Fomepizol funguje stejně, ale má určité výhody. Jednodušeji se měří, efektivněji blokuje ten proces a dá se podávat dvakrát denně místo kontinuální infuze alkoholu,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?