Nová srdeční pumpa k miniivazivním výkonům

2. 1. 2018 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poprvé použili v České republice nejmenší srdeční podporu na světě Impellu CP (Cardiac Pump). Nová technologie umožní během pár minut provést rychlý katetrizační zákrok namísto složitého chirurgického.




Srdeční podpora Impella CP má podobu miniaturní axiální pumpy. Jde o katetrizačně zaváděnou podporu oběhu, která čerpá krev z levé komory srdeční do aorty, přičemž její zavedení přes tepny v třísle je možné pouze v místním znecitlivění. Lékaři tak dokážou pacientovi zachránit život a zároveň provést šetrný výkon, po němž následuje velmi krátká rekonvalescence. „V Institutu klinické a experimentální medicíny již téměř 15 let úspěšně rozvíjíme program mechanických srdečních podpor. V uplynulém období jsme v IKEMU implantovali téměř 300 dlouhodobých a 400 těchto krátkodobých srdečních zařízení. Především šlo o práci kardiochirurgů a anesteziologů. Zde se otevírá nová cesta, jak dále propojit kardiologii a kardiochirurgii pro jediný cíl – záchranu života pacienta,“ říká přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM doc. MUDr. Ivan Netuka, Ph. D.

Nejmenší srdeční pumpa na světě umožňuje udržet průtok oběhem v rozsahu až čtyř litrů za minutu. „Největší výhodou perkutánně zaváděných srdečních podpor je kombinace minimálně zatěžujícího operačního výkonu pro pacienta, avšak s již dostatečným výkonem srdeční pumpy oproti dříve používaným technologiím,“ vysvětluje doc. MUDr. Jiří Malý, Ph. D., zástupce přednostky Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM. Na rozdíl od dlouhodobých srdečních podpor, které chirurgové implantují při operaci s otevřeným hrudníkem jako přemostění postižené části srdce, u tohoto výkonu pumpu zavádějí tepnami přímo do oblasti aortální chlopně. Mechanicky poháněná turbína generuje průtok z levé komory srdeční přes aortální chlopeň do systémového oběhu. Tím levé komoře odlehčí a zároveň i nahradí z velké části její funkci,“dodává doc. MUDr. Jiří Malý, Ph. D.

Lékaři implantovali nejmenší srdeční pumpu prvnímu pacientovi v ČR v polovině letošního října. Nemocný byl nejprve indikován k chirurgickému výkonu, aortokoronárnímu bypassu, ale kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a dalším nepříznivým diagnózám pacienta (jako je například diabetes, selhání ledvin, ateroskleróza) bylo nutné provést co nejméně rizikový výkon. „Rozhodli jsme se pro méně rizikové provedení komplexní angioplastiky s účinnou podporou oběhu systémem Impella CP. Zavedení oběhové podpory bylo bezproblémové a umožnilo bezpečné provedení angioplastiky se zavedením dvou stentů do kmene levé věnčité tepny. Rychlý a méně rizikový výkon tak nemocnému zachránil život,“ říká vedoucí Oddělení intervenční kardiologie IKEM a katetrizující lékař MUDr. Michael Želízko, CSc., a dodává: „Nejmenší srdeční podpora má dvě části. Pumpu, která je umístěna v srdci, a řídicí jednotku, jež se nachází mimo tělo pacienta, ale zároveň je s ním propojena kabelem. Celý systém funguje automaticky, takže ihned po zavedení do těla pacienta se sám nastaví a zadá parametry. Pro lékaře to má neskutečnou výhodu, protože neztrácí čas a může se okamžitě věnovat řešení aktuálního zdravotního stavu pacienta.“

Srdeční podpory Impella by v další fázi měly pomáhat nejvíce rizikovým nemocným s akutním infarktem myokardu v kardiogenním šoku. Česká republika se díky tomu zařadila mezi státy, jako jsou USA, Německo nebo Japonsko, kde se srdeční podpora v praxi již využívá.

Srdeční podpora Impella CP

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?