Nové Centrum nádorové cytogenetiky urychlí diagnostiku rakoviny

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové centrum nádorové cytogenetiky bylo včera otevřeno ve VFN v Praze jako společné pracoviště nemocnice, 1. LF UK a Ústavu hematologie a krevní transfuze. Centrum je vybaveno moderním přístrojem pro automatické vyhledávání a hodnocení nádorových buněk...


PRAHA - Lékaři budou moci mnohem rychleji zjistit ze vzorku krve nebo tkáně typ onemocnění a množství nádorových buněk v těle, i kdyby jich bylo jen několik. Budou také moci předem říci, jak bude tělo na léčbu reagovat a v jejím průběhu sledovat, jak klesá v těle počet zhoubných buněk až k nule.

To vše umožní centrum nádorové cytogenetiky, které bylo včera otevřeno ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jako společné pracoviště nemocnice, první lékařské fakulty a Ústavu hematologie a krevní transfuze. Centrum je vybaveno moderním přístrojem pro automatické vyhledávání a hodnocení nádorových buněk. „Včasné zahájení léčby je v případě rakoviny rozhodující pro úspěšný výsledek,“ řekl ČTK přednosta ústavu Pavel Klener.

„Cytogenetika je nauka o chromozomech, my zkoumáme chromozomy v nádorových buňkách,“ vysvětlila vedoucí laboratoře Kyra Michalová. V nádorových buňkách se mění počet a struktura chromozomů oproti zdravým, jež mají 46 chromozomů přesně daných tvarů. „Změny jsou do určité míry typické pro konkrétní nádory, takže jimi lze jednoznačně potvrdit diagnózu a posléze i sledovat postup léčby,“ řekla lékařka.

Podle Klenera si pacienti ještě budou muset počkat, než bude medicína umět také opravit vadné chromozomy v takzvané genové léčbě. „V budoucnu se bude opravovat vadný gen. Ale ani dosavadní metody nebudou vyřazeny, genová terapie rozšíří dosavadní paletu metod, k nimž patří chemoterapie či ozařování,“ řekl.

Genová léčba nádorových onemocnění je podle něj perspektivní, ale nebude to zítra ani příští rok, i když už jsou klinické zkoušky některých metod.

„Nebude se to týkat všech nádorových onemocnění, i dnes každý typ nádoru léčíme jinou metodou, i genová terapie bude cílená na určitý typ,“ řekl a dodal, že jeho ústav pracuje nyní na přípravě vakcíny na rakovinu čípku děložního a myeloidní leukemii, což je také jedna nová cesta v boji s rakovinou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?