Nový portál přináší informace lékařů o rakovině prostaty

13. 1. 2014 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku téměř polovina pacientů s rakovinou prostaty nemá podle průzkumu dost informací o svém onemocnění a možnostech léčby. O nemoci, která je třetí nejčastější příčinou úmrtí českých mužů, chtějí pacienti i jejich rodiny rady garantované odborníky. Najdou je ode dneška na informačním portálu www.rakovinaprostaty.org. Pacient se zaregistruje a pak podle fáze nemoci dostává jasné instrukce k léčbě, řekla novinářům manažerka projektu lékařka Marcela Koudelková.


„V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z jedenácti pravděpodobnost, že právě jemu bude zjištěna rakovina prostaty,“ řekl přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Marek Babjuk, který stojí za vznikem online kliniky pro onkologii prostaty.

V počátečních fázích se nemoc často nepozná, v tom je její zákeřnost. „Z toho důvodu je důležité chodit na pravidelné prohlídky, které mohou nemoc včas odhalit, a také mít o ní a její léčbě dostatek informací,“ uvedl.

Průzkum agentury NMS Research ale ukázal, že 42 procent mužů s rakovinou prostaty dostatek informací nemá. „Vzhledem k tomu, že muži před určením diagnózy o chorobě prakticky nic nevědí, jejich potřeba po informacích je po zjištění nemoci veliká,“ doplnil další z odborných garantů online kliniky přednosta onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jindřich Fínek.

V průzkumu označili dotázaní internet vedle lékaře za nejrychlejší a nejdostupnější zdroj informací. Najdou se tam stovky stránek, mnohé podle lékařů ale přinášejí informace zavádějící. Navíc každý nemocný potřebuje konkrétní informace právě ke svému případu. Online klinika to umožňuje, pacient si může vybrat z několika programů. Informace pak může probrat se svým lékařem. „Určitě se lépe pracuje s pacientem, který už má informace a dává konkrétní dotazy,“ potvrdil Fínek.

Vznik online kliniky vychází ze současných odborných doporučení. Plošný screening, který se osvědčil u rakoviny prsu, není podle obou lékařů u rakoviny prostaty přínosný. Náklady jsou vyšší než prospěch - rakovina prostaty se rozvíjí deset až 15 let, při screeningu by se tedy zjistily i nádory, které muže neohrožují a do konce života ani neohrozí. Zpráva o nemoci by ale výrazně zasáhla jejich psychiku.

Trendem tedy je, aby muži mezi 55 až 75 lety života dostali všechny potřebné informace a sami se rozhodli, zda chtějí vyšetření podstoupit, včetně všech souvisejících rizik.

Podle nejnovějších dat byla v ČR rakovina prostaty v roce 2010 zjištěna u 6771 mužů, zemřelo jich 1467. V ČR žije 56 000 mužů, kteří se s rakovinou prostaty léčili nebo léčí. Podle odborných odhadů bude nemoc letos zjištěna u dalších 9000 mužů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?