Nový test dokáže odhalit 95% případů rakoviny prostaty

16. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pomocí nového testu, který zjišťuje spektrum proteinů v kapce krve pacienta, je možné identifikovat 95% případů rakoviny prostaty. Dnes to oznámili vědci z amerického National Cancer Institute...


společně (NCI) s Food and Drug Administration (FDA) ve svém článku v Journal of the National Cancer Institute.

Vědci nyní používají test, kterým lze zjistit hladinu specifického proteinu PSA v krvi. PSA protein produkují ve zvýšeném množství rakovinné buňky prostaty. PSA test se dnes již používá pro screening, ale není příliš přesný, neboť 70 až 75% pacientů, kteří podstoupí následnou biopsii, rakovinou netrpí.

Vědci věří, že jejich nový test, který je přesnější a stále ještě prochází hodnocením, pomůže spolu s dalšími diagnostickými metodami snížit procento „zbytečných“ biopsií na minimum. Dokáže totiž dokonce rozlišit vzorky získané od pacientů s diagnózou rakoviny prostaty od vzorků pocházejících od pacientů trpících benigní hyperplazií prostaty.

Test je založen na speciálním softwaru, který dokáže detekovat proteiny v krvi. Vědci nejdříve analyzovali tyto proteiny pomocí hmotnostní spektroskopie a pak použili speciální program na bázi umělé inteligence, který „naučil“ počítač rozlišovat mezi spektrem proteinů, které se vyskytuje v krvi zdravého člověka, a mezi spektrem proteinů u pacienta s rakovinou prostaty. Pak dokázali s jeho pomocí přesně identifikovat 36 z 38 (95%) případů rakoviny prostaty a 177 z 228 (78%) případů benigní hyperplazie u mužů, jejichž diagnóza byla předem stanovena konvenčními metodami, ale kterou před testem neznali.

Vědci se nyní pokoušejí vytvořit další test, kterým by dokázali detekovat rakovinu vaječníků u žen. „Ukázali jsme, že využití proteomiky a umělé inteligence založené na bioinformatice je účinný nástroj pro detekci rakoviny“, říká Lance Liott z vědeckého týmu NCI. Podle něj je to jeden ze způsobů, jak v budoucnosti bude možné detekovat a diagnostikovat mnoho dalších druhů onemocnění.

Související články:

David K. Ornstein: Prostate Microreviews - Diagnosis

Mirka Toušová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?