O kůži od A do Z

13. 4. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha 19. 3. 2012, Velký sál Magistrátu hl. města Prahy. Stovka sester z Prahy a okolí, ale i z míst vzdálenějších, se zde sešla u příležitosti další konference pořádané divizí Medical Services vydavatelství Mladá fronta a. s. Mediálními partnery byly tradičně časopisy Sestra a Mladá fronta Zdravotnictví a medicína Zdraví.Euro.cz. A téma setkání? Možnosti nelékařských profesí v péči o pacienty s onemocněním kůže, hojení ran.


Partnery konference byly opět ČAS, Magistrát hl. města Prahy a společnost Šumavský pramen. Program sestával z více než desítky prezentací předních odborníků z oblasti hojení ran, ale i dermatologie, v přilehlém prostoru byly účastníkům k dispozici stánky s produkty, ale především reprezentanti společností, které se rozhodly do tohoto vzdělávacího projektu zapojit. Moderátorem konference byl MUDr. Miroslav Svoboda, viceprezident společnosti CeurTec Medical, Inc.

Předpokládejme, že pozitivní i negativní účinky UV záření nejsou již pro většinu lidí úplnou neznámou… Přesto je pravděpodobně stále ještě zcela nedoceňujeme, a proto je problematika ochrany před UV zářením stále aktuální. To bylo také obsahem první prezentace, se kterou se přítomným představil MUDr. Pavel Konrád z Kožní ambulance Dobřichovice. Stěžejním sdělením prezentace byl vztah UV záření ke kožním nádorům, jejichž zvyšující se incidence v populaci je alarmující. K nejčastějším zhoubným nádorům kůže podle původu pak patří melanocytární a non-melanocytární (NMSC) typy. Právě NMSC je nový pojem, který ještě není přesně vymezen, má však dvě podskupiny (aktinická keratóza a spinocelulární ca; bazocelulární ca) a zřejmá je i role slunce v karcinogenezi NMSC (lokalizace na místech exponovaných slunci, mechanismus vzniku je však objasněn pouze částečně). Přednáška byla dále věnována rizikovým faktorům a prevenci, resp. problematice komplexní fotoprotekce.

„Nenechte svou kůži zestárnout,“ pobídla přítomné od mikrofonu MUDr. Miloslava Prokopová Moskalyková z pražského Centra laserové a estetické dermatologie a dále se věnovala procesu stárnutí kůže a dodala, že k účinné prevenci je třeba znát příčiny stárnutí, resp. vlivy stárnutí, a to jak zevní, tak vnitřní. Objevují se nejen projevy vlivu věku, ale zároveň se stárnutím snižují kožní funkce. A jak lze podle slov dr. Moskalykové stárnutí předcházet? Důležitá je pravidelná domácí péče, kosmetická péče, lze využít metod estetické dermatologie či plastické chirurgie, ale kouzlo spočívá v kombinaci těchto přístupů a metod. Na fotografiích následně předvedla efekt shave excize CO2 laserem, omlazení metodou ablace epidermis, korekce kožním implantátem, řešení angiomu cévním laserem, léčby keratóz erbiovým laserem a v závěru zopakovala, že vhodným doporučením pro zpomalení procesu stárnutí je především prevence zaměřená na veškerou činnost člověka a vhodná korekce všech poruch zdraví, včetně korekce deplece minerálů a vitaminů.

Fotografií „ideální tváře“ zahájila svou prezentaci Onemocnění mazových žláz v obličeji MUDr. Kateřina Macháčková, dermatoložka ze Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves. Po rychlém shrnutí základních faktů k největšímu lidskému orgánu, kterým je právě kůže lidského těla, a dalším přídatným kožním orgánům svou přednášku zaměřila na mazové žlázy, jejich funkci a onemocnění. Postupně se věnovala patogenezi, klinickým projevům, léčbě, prevenci a prognóze diagnóz dermatitis seborrhoica, acne vulgaris, rosacea a dermatitis perioralis. Celkovou i lokální léčbu může dobře doplňovat také vhodně zvolená dermokosmetika.

Kožním alergiím a jejich projevům se ve svém vystoupení věnovala MUDr. Alena Machovcová, MBA, z Dermatovenerologického oddělení FN v Motole. Existuje řada přístupů k dělení alergií, např. podle orgánů, symptomů, typu reakce, průběhu a prognózy, generických parametrů, věku apod. MUDr. Machovcová si z široké oblasti dermatitid, které patří k nejčastějším kožním chorobám, vybrala tzv. kontaktní dermatitidy, resp. iritační kontaktní dermatitidy (ICD) vs. alergické kontaktní dermatitidy (ACD), shrnula faktory ovlivňující rozvoj ICD a mechanismus účinku, kde hlavní roli hraje široké spektrum kontaktních alergenů. Z nich se soustředila na nikl, chrom, alergeny obsažené v kosmetických přípravcích, alergeny související s malováním na kůži, alergeny pryže, na latex apod. Pro lepší představu a obohacení prezentace bylo vystoupení doplněno o autentické fotografie. Závěr patřil konstatování, že klinické rozlišení ICD a ACD je obtížné a najít příčinný alergen není jednoduché, ale odstranění příčinného faktoru je zároveň i součástí efektivní léčby.

V hlavní roli chronická rána

Na svou kolegyni následně navázala Bc. Jarmila Rabová s prezentací na téma Ošetřování dekubitů a chronických ran. Téma zdánlivě stále opakované a většině známé, pro svou neustálou aktuálnost a především pokrok ve vývoji materiálů však pořád „žhavé“. Také tato prezentace byla založena na přehledu základních faktů a především ukázkách konkrétních kazuistik, na kterých přednášející demonstrovala požadavky na ideální krytí, kterými jsou, stručně shrnuto, vhodné prostředí pro léčbu rány, komfort pacienta, ekonomičnost a předcházení komplikacím hojení ran.

Lea Voráčková z Podiatrické ambulance a Ambulance léčby chronické rány FN Hradec Králové postavila svou prezentaci na otázce: „Je rozdíl v léčbě chronické rány u diabetika a nediabetika z pohledu sestry?“ V úvodu zdůraznila, že chronické rány mají různé příčiny a pokud není příčina odstraněna, nelze očekávat zhojení rány. Častými příčinami chronických ran u nediabetiků jsou poruchy přítoku a odtoku krve, způsobené především nevhodným životním stylem, objevují se typické příznaky a dané je i spektrum doporučených preventivních a případně i léčebných prostředků. Přednášející vyzdvihla nezastupitelnou úlohu sestry při objasňování důvodů postupů léčby a ošetřování. Převážná část prezentace však patřila komplikacím DM, resp. chronickým ranám u diabetiků a péči o ně. Vzhledem k závažnosti onemocnění a náročnosti následné péče apelovala na význam prevence vzniku diabetického defektu, vyzdvihla nutnost a šíři odborné zdatnosti sestry pečující o pacienty s DM a defektem, což prezentovala na několika kazuistikách.

V roce 2008 MZ ČR zahájilo v rámci projektů kvality a bezpečí pacientů projekt Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni, jehož hlavním výstupem bylo vypracování jednotné metodiky sběru dat. O rok později MZ ČR pověřilo převzetím projektu Národní referenční centrum (NRC), které jej od roku 2010 realizuje jako projekt Šetření dekubitů na národní úrovni. O funkci centra a především zmiňovaném projektu hovořila Kajetána Ternbachová z NRC. Projekt představuje standardizovaný sběr dat o výskytu rizika vzniku dekubitů a výskytu dekubitů podle metodiky doporučené MZ ČR, výpočet referenčních hodnot a ukazatelů a srovnání výsledků šetření jednotlivých zdravotnických zařízení s referenčními hodnotami pro různé typy oddělení.

Stručně představila jednotlivé metodiky a postup od fáze před zahájením šetření, při sběru dat, sběru údajů o všech rizikových pacientech, o výskytu dekubitu(ů) u pacienta až po fázi zpracování a vyhodnocení dat. K zásadním výstupům pak patří referenční hodnoty a predikce počtu pacientů se vzniklým dekubitem. O faktu, že dekubity představují závažný problém, svědčila i přednáška Využití vlhké terapie v hojení dekubitů a možnosti prevence autorek Miriam Pospíšilové a Jany Dvořákové. Opět bylo zdůrazňováno sledování výskytu dekubitů jako významný indikátor kvality péče o pacienty. Přednášející J. Dvořáková vytyčila cíle v terapii dekubitů, které se liší podle stupně dekubitu, shrnula místní i celkové faktory narušující hojení rány. Jaké mohou vzniknout problémy při ošetřování ran související s krytím, resp. jaké jsou požadavky na moderní krytí? Eliminovat trauma, bolest, maceraci a možnost vzniku infekce. Závěr opět patřil vyzdvižení významu screeningu rizika dekubitů a prevenci. Zbývá ještě položit si otázku: Může prevence znamenat úsporu nákladů, mohou být náklady na preventivní opatření nižší než náklady na léčbu? Odpovíte si jistě sami a bez váhání!

Novinky v hojení ran

Kůže a hojení neodmyslitelně patří také k problematice péče o jizvy, které se věnovala Bc. Blanka Suchá z Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN v Motole. Svou prezentaci pojala velmi prakticky. Postupně řazené logické otázky a skutečnosti přednášející provázela základními informacemi z teorie a především doprovodnými fotografiemi. Přes základní fakta, jako co je jizva, čím se jizvy liší, respektive jaké existují typy jizev, jaké problémy s jizvami mohou nastat, se dostala k otázkám typu, co ovlivňuje vytváření jizev, jaká jsou základní opatření v péči o jizvu a zdůraznila výhody moderních metod a materiálů (např. silikonové krytí) využívaných právě v oblasti ošetřování jizev.

Moderátor konference MUDr. Miroslav Svoboda měl v programu zařazenu přednášku na téma Aktivovaný uhlík v terapii – domácí praxe a zahraniční zkušenosti. Co je MAU, kdy a proč vznikl a jaké je dnes mimo jiné jeho využití? MAU je mikrofilamentární aktivovaný uhlík a historicky velmi zjednodušeně byl původně vyvinut v utajovaném vojenském výzkumu pro oblast zbrojního atomového průmyslu, s pozdějším vědeckým ověřováním jeho využitelnosti v medicíně. Zdravotníkům tak bude bližší spíše krytí s aktivovaným uhlíkem než výroba jaderných atomových náloží. MUDr. Svoboda osvětlil princip funkce MAU, mechanismus podpory čištění rány na mikroskopické úrovni, představil obecné indikační okruhy, kdy se díky materiálům s MAU, resp. „mokrému“ hojení krytí, stává více „nástrojem“ a „interaktivním obkladem“ než pouhým obvazem, tzv. pasivní podpora se mění v aktivní indukci hojení.

Odborníkem v oblasti hojení ran je také Mgr. Markéta Koutná, zastupující donedávna Poradnu pro léčbu rány KARIM 1. LK UK a VFN Praha. Svou prezentaci zaměřila na využití fototerapie v hojení ran. Úvod věnovala systému péče poradny pro léčbu rány, time managementu práce sestry a plynule přešla k avizovanému tématu sdělení – fototerapii, to znamená k využití bioptronové lampy v hojení ran s důrazem na správné načasování terapie. Praktičnost sdělení zintenzivnila využitím fotografií konkrétních kazuistik, např. řešení dekubitu, dehiscence operační rány, doplnění lokální terapie u bércového vředu, rána po havárii, urychlení léčby otlaků vlivem protézy, rána po odběru kožního štěpu, defekty s obnaženými šlachami, krevní sraženina po chirurgickém výkonu apod. V závěru, stejně jako všichni přednášející, zdůraznila význam komplexnosti terapie a shrnula přednosti fototerapie, kam patří urychlení procesu hojení a zvýšení komfortu a bezpečnosti pacienta.

V rámci celodenní konference Medical Services vydavatelství Mladá fronta a. s. na téma Možnosti nelékařských profesí v péči o pacienty s onemocněním kůže, hojení ran zaznělo z pódia také několik firemních prezentací a v době přestávek na kávu a oběd měli účastníci možnost navštívit i stánky vystavovatelů či prezentaci odborných knižních publikací divize Medical Services. Další aktivity divize a aktualizovaný program konferencí pro rok 2012 zájemci najdou na www.medical-services.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?