Objevena příčina Sjörgenova syndromu

21. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadští vědci objevili protein, který spouští autoimunitní reakci při onemocnění Sjörgenovým syndromem. Vědci ve studii publikované v časopisu Lancet zároveň popisují prototyp možné vakcíny...


Kanadští vědci objevili protein, který spouští autoimunitní reakci při onemocnění Sjörgenovým syndromem. Jejich studie byla nedávno publikována v odborném časopisu Lancet (2002; 360: 10563–69). Vědci ve studii zároveň popisují prototyp možné imunitní vakcíny proti tomuto onemocnění.

U Sjörgenova syndromu, druhého nejčastějšího revmatického autoimunizačního onemocnění (přibližně s 1% prevalencí), atakuje imunitní systém hlavně slzní a slinné žlázy. Devět z deseti pacientů jsou ženy. Přibližně polovina onemocnění se vyskytuje samostatně, druhá polovina je spojena s onemocněním vazů pohybového aparátu, nejčastěji s revmatickou artritidou, se systémovým lupusem, sklerodermií a polymyositidou resp. dermatomyositidou. Hlavními symptomy Sjörgenovy nemoci jsou suché oči (xeroftalmie) a sucho v ústech (xerostomie).

Onemocnění však může postihnout i ledviny, gastrointestinální trakt, krevní cévy, plíce, játra, pankreas a centrální nervový systém. Četní pacienti trpí silnou únavou a bolestmi kloubů. Dosud neexistuje žádný lék, který by onemocnění dokázal komplexně vyléčit. Léčba je zatím čistě symptomatická.

Již dlouho je známo, že u Sjörgenova syndromu se jedná o autoimunitní chorobu. Rovněž je popsána řada autoantigenů, které v průběhu onemocnění mají vytvářet imunitní obranu. H. Michael Dosch se spolupracovníky z Hospital for Sick Children v Torontu se domnívají, že proti vzniku a průběhu onemocnění našli jako první centrální autoantigen.

Za svůj objev vděčí myším s upraveným genomem, tzv. „Non-obese Mice“, které neonemocní diabetem. Poté, co byl z jejich dědičného základu odstraněn gen proteinu ICA69, zvířata neonemocněla syndromem, který se podobá Sjörgenovu onemocnění u lidí. Zánět slzných žláz (dakryoadenitida) se u nich nevyskytl vůbec a zánět slinných žláz (sialoadenitida) u nich byl zřetelně oslaben.

Dále výzkumníci vyvinuli vakcínu, která u zvířat mírnila projevy onemocnění. Jedná se o obdivuhodný objev, konstatuje Dosch v tiskovém sdělení, protože normálně se u autoimunitních onemocnění nedaří chorobu v pokročilém stadiu zastavit nebo dokonce její další vývoj potlačit. Aby vědci o vazbě proteinu na autoimunizační systém člověka zjistila více, plánuje nyní pilotní studii alespoň u stovky pacientů se Sjörgenovým syndromem.

Související odkazy:

Abstrakt článku v Lancetu

Sjögren-Syndrom Foundation

Tisková zpráva The Hospital for Sick Children Toronto

O Sjögrenově syndromu (německy)

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?