Dobrý den, syna můžete nechat očkovat, pokud to jeho zdravotní stav umožňuje. Poraďte se o tom s jeho pediatrem.
Vakcína po dovršení 16 let věku už bohužel není plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. V ČR jsou dostupné 2 typy vakcín. 1) vakcína proti meningokokům skupiny B a 2) čtyřvalentní vakcína proti meningokokům skupin A, C, Y, W135. Je vhodné a důležité očkovat postupně oba typy vakcín, jen tak dojde k ochraně před všemi sérotypy meningokoka.
Na trhu jsou dostupné 2 vakcíny proti meningokokům skupiny B. 1) BEXSERO - základní očkovací schéma u adolescentů ve věku 14–19 let je následující: dvě dávky v intervalu min. 1 měsíc mezi dávkami a 2) TRUMENBA - základní očkovací schéma v tomto věku dvě dávky vakcíny v intervalu 6 měsíců mezi dávkami. Výsledná cena se odvíjí od ceny konkrétní vakcíny (přibližně 2 100–2 400,-Kč) a dále nákladů za aplikaci (většinou cca 200,-Kč).
Vakcína proti meningokokům skupin A, C, Y, W135 (NIMENRIX a MENQUADFI) se očkuje v jedné dávce. Výsledná cena se odvíjí od ceny konkrétní vakcíny (přibližně 1 200–1 500,-Kč) a dále nákladů za aplikaci (většinou cca 200,-Kč).

Vakcíny proti meningokokům skupiny B a vakcíny proti meningokokům skupin A, C, Y, W135 je možné aplikovat současně a také s jakoukoli jinou očkovací látkou indikovanou v adolescentním věku.

Zkontrolujte podmínky zdravotní pojišťovny vašeho dítěte, zda nemáte nárok na příspěvek na očkování. Např. VZP přispívá 1 000,-Kč na očkování proti meningokokům skupiny A, C, Y, W a 2 000,-Kč na očkování proti meningokokům skupiny B.