Odborníci na Plzeňsku očekávají vlnu chřipkových onemocnění

9. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi plzeňskými dětmi ve věkové skupině do pěti let se v poslední době prudce zvýšil počet nemocí dýchacích cest. Problémy začínají mít i žáci základních škol. Lékaři proto v následujících dnech očekávají vlnu chřipkových onemocnění. Ze zkušeností lékařů vyplývá...


Plzeň - že na vlnu akutních respiračních onemocnění zpravidla navazuje období chřipek. To včera potvrdila Magda Kumpová z Krajské hygienické stanice (KHS) v Plzni. Instituce v těchto dnech zahájila očkování proti chřipce. Zdraví lidé za ně zaplatí 210 korun, pacienti s chronickým onemocněním dýchacích cest, srdce, cév a diabetici ho mají zadarmo. O očkování za výhodnou cenu 130 korun mohou požádat lidé nad pětašedesát let.

Větší poptávku po očkování proti chřipce nyní evidují zejména pediatři. Podle primářky dětské kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Heleny Honomichlové virus po několika letech mutuje a nemoc se projevuje zákeřnější a závažnější formou než je obvyklé.

Lékaři doporučují chřipce předcházet větším přísunem tekutin, vitaminů, ovoce a zeleniny. Radí nepobývat v přetopených místnostech, neprochladnout, zvýšit pohybovou aktivitu a vyhýbat se prostorům, kde se shromažďuje větší množství lidí.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 9.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?