Odbory žádají poslance o přerušení projednání univerzitních nemoc

3. 5. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory žádají poslance, aby přerušili projednávání zákona o univerzitních nemocnicích. Odbory se zákonem, podle kterého má deset fakultních nemocnic změnit právní formu, nesouhlasí.


Odbory se obávají hlavně rozprodeje majetku nemocnic. Řekli to zástupci odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Zákon v prvním čtení podpořila na konci dubna Sněmovna, norma míří do sněmovních výborů.

Ministerstvo zdravotnictví si od nového zákona slibuje, že vybrané nemocnice budou mít díky změně větší ekonomickou svobodu a snazší řízení. Univerzitní nemocnice by měly být právnickou osobou, kterou bude možné ustavit, zrušit nebo sloučit pouze zákonem. Zařízení by měla uzavřenou smlouvu o spolupráci s vysokou školou, jejíž studenti se v nich budou vzdělávat. V čele univerzitních nemocnic sice bude stát ředitel, za zády ale bude nově mít správní radu. Nemocnice budou hospodařit s majetkem, který na ni stát převede, a výnosy bude moci použít pouze na úhradu nákladů spojených s jejich činností.

Odborům vadí, že ministerstvo zkrátilo připomínkové řízení k zákonu na pět dní a připomínky odborů nevypořádalo. Podle nich také nebyly vypracovány ekonomické dopady normy. „Jedná se o největší odstátnění majetku za posledních 20 let. Proč vláda a sněmovna se zákonem tak spěchají? Fakultní nemocnice fungují dobře. Nevíme, proč by měly měnit právní formu,“ uvedla za odborový svaz Marie Preisová. Podle odborů navíc zákon neodpovídá původnímu záměru, kdy vláda v programovém prohlášení slibovala přijmout zákon o neziskových nemocnicích.

Podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové zákon neřeší aktuální problémy tuzemského zdravotnictví, jako je nedostatek personálu v nemocnicích a rozdíly v odměňování mezi nemocnicemi s různým zřizovatelem. Žitníková se obává, že kvůli demisi vlády, kterou chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do konce týdne podat, vláda nedotáhne některé záležitosti, jako je zlepšení odměňování sester v nemocnicích či pracovníků v sociálních službách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?