Oddlužení nemocnic je konečné, mají podepsat hejtmani

12. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda požádá konsolidační agenturu, aby odkoupila pohledávky zdravotních pojišťoven za státními podniky v konkursu za zhruba tři miliardy korun. Kraje dostanou peníze tehdy, pokud podepíší memorandum, že považují vyrovnání za definitivní...


Vláda požádá konsolidační agenturu, aby odkoupila pohledávky zdravotních pojišťoven za státními podniky v konkursu za zhruba tři miliardy korun.

Podmínkou pro to, aby kraje dostaly od státu peníze na úhradu části dluhů bývalých okresních nemocnic, má být to, že hejtmani podepíší spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a ministryní zdravotnictví Marií Součkovou memorandum, že řešení starých dluhů nemocnic považují za definitivní.

Podle návrhu, který schválili včera lídři koaličních stran a který dnes předloží Sobotka vládě, by se měli hejtmani podepsat pod to, že nebudou uplatňovat v této souvislosti žádné další požadavky.

„Zúčastněné strany budou usilovat o to, aby v rovnoprávné a úzké spolupráci Ministerstva zdravotnictví, krajů a zdravotních pojišťoven došlo k optimalizaci sítě lůžkových zařízení,“ je doslova napsáno v návrhu dohody vlády s hejtmany.

„To hraničí s vydíráním, k něčemu takovému se kraje zavázat nemohou,“ reagoval včera středočeský hejtman za ODS Petr Bendl.

Lidovecký hejtman ze Zlínského kraje František Slavík řekl, že návrh takového prohlášení byl již s představiteli krajů předjednán, a že by dohoda měla být podepsána.

Kolik dá letos stát krajům na oddlužení nemocnic (v miliónech korun)
Středočeský - 415
Jihočeský - 115,3
Plzeňský - 128,7
Karlovarský - 182,5
Ústecký - 223,9
Liberecký - 179,5
Královéhrad. - 216,8
Pardubický - 209,6
Vysočina - 141,7
Jihomoravský - 242,7
Olomoucký - 50,4
Zlínský - 268
Moravskoslez. - 298,8
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

„Já bych ani nechtěl v tuto chvíli komentovat tu částku, kterou bychom měli dostat. Počkám si, až to schválí celá vláda,“ řekl včera HN hejtman Libereckého kraje, občanský demokrat Pavel Pavlík.

Premiér Vladimír Špidla i šéf lidovců Miroslav Kalousek včera upozornili, že bude na rozhodnutí krajů, jak peníze pro nemocnice rozdělí. „Krajské zastupitelstvo, pokud se tak rozhodne, klidně může podpořit nemocnici, která je v černých číslech a může se rozhodnout některou nemocnici nepodpořit vůbec,“ konstatoval Kalousek.

20 Kč za recept: Zatím ne

Lídři stran vládní koalice tvrdí, že se zatím vůbec nezabývali možností zvyšování finanční spoluúčasti pacientů. Komise koaličních zdravotnických expertů, která se sešla před včerejší schůzkou předsedů, přitom jako jeden z možných bodů k diskusi doporučila i to, že by pacienti v lékárně platili dvacetikorunu za každý recept.

Od toho si slibují, že by lidé tak často nechodili pro některé běžné léky typu Paralen k doktorovi, ale sami by si ho koupili i bez receptu.

„Tyto otázky nebyly předmětem jednání,“ zdůraznil Špidla. Zejména ČSSD se zatím brání zvyšování finanční spoluúčasti pacientů, zatímco unionisté ani lidovci by proti takovému opatření nic nenamítali.

Podle premiéra se bude koaliční skupina i nadále scházet a připravovat celkovou koncepci, která by měla pomoci dlouhodobě stabilizovat zdravotnictví. Vláda by jí měla schválit příští rok na konci ledna.

Jednou z variant, které byly v koaličním jednání nastoleny, je i ta, že by se mohla „zmrazit“ výše částek, které zdravotní pojišťovny proplácejí za léky. Kdyby výrobce lék zdražil, pojišťovna by úhradu nezvýšila a vyšší doplatek by tak čekal na pacienty v lékárně.

Představa ministryně zdravotnictví Marie Součkové je ovšem taková, že by lékaři měli více vysvětlovat pacientům, že mohou mít lék plně hrazený nebo s doplatkem. „Lidé nejsou informováni, že existují léky stejného složení, stejného efektu, které jsou plně hrazeny,“ zdůraznila Součková.

„Nová vyhláška bude zohledňovat kategorizaci léků, tak aby se úhrady za ně pokud možno snížily o pět až deset procent,“ uvedla včera ministryně zdravotnictví.

Stát pomůže pojišťovnám

Vládní strany se včera dohodly ještě na jednom opatření, které pomůže zdravotním pojišťovnám, především největší Všeobecné zdravotní pojišťovně. „Vláda požádá Českou konsolidační agenturu, aby odkoupila pohledávky zdravotních pojišťoven za firmami, které jsou v konkursu, a to v rozsahu zhruba padesáti procent pohledávek,“ řekl včera po jednání špiček koalice ministr Sobotka.

Pojišťovnám dluží zkrachovalé státní podniky sumu přibližně 6 miliard korun, do systému zdravotního pojištění by se tak ještě letos měly dostat další 3 miliardy korun.

Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 12.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?