On-line komunikace pomáhá v USA pacientkám s rakovinou

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám s karcinomem prsu, které prostřednictvím interentu komunikují s ostatními pacientkami, pomáhá tento kontakt k lepšímu psychickému zvládání nemoci. Ukazuje to průzkum kalifornských lékařů...


který otiskl časopis Cancer.

Tyto poznatky jsou obzvláště dobrou zprávou pro ženy, které žijí na vesnici nebo v malých městech; mají totiž horší přístup k sociálním službám než pacientky z velkoměst, píše agentura Reuters. A právě komunikace po internetu může tento nedostatek nahradit.

„Studie ukázala, že profesionální služby lze pacientkám s karcinomem prsu poskytovat úspěšně i přes interent. Zároveň se potvrdilo, že díky on-line komunikaci mohou nemocné ženy navzájem navázat úzké vztahy,“ řekl autor studie Dr. Morton A. Lieberman z Univerzity v San Francisca. Výsledky otiskl časopis Cancer.


„Ukázalo se, že díky on-line komunikaci mohou nemocné ženy navzájem navázat úzké vztahy,“

Dr. Morton A. Lieberman

Výzkumníci sledovali 32 žen, které mezi sebou komunikovaly po internetu po dobu 16 týdnů. Polovina pacientek žila na venkově nebo v malých městech. U 56% z pozorovaných žen bylo onemocnění diagnostikováno v rané fázi.

Web pomáhá hlavně pacientkám v malých městech

Zhruba dvě třetiny všech pacientek uvedly, že interaktivní skupiny na internetu jim pomohly po psychické stránce onemocnění lépe zvládat.

Pacientky se cítily duševně i fyzicky lépe. Uvedly, že po zapojení do interetových diskusních skupin neměly takové stavy sklíčenosti a také lépe snášely bolest než dříve.

„Internetová komunikace se tak ukazuje jako užitečný prostředek kontaktu mezi pacienty, kteří kvůli relativní izolaci svého bydliště, nemají přístup ke všem potřebným sociálním službám,“ poznamenal Lieberman.

Další výhodou internetu je podle Libermana to, že tento způsob kontaktu je mnohem méně nákladný než klasická komunikace podpůrných skupin.

Další studie

Lieberman v současnosti pracuje na studii, která srovnává efektivitu internetové komunikace s osobním kontaktem. Dále se snaží vyhodnotit efektivitu on-line kontaktu mezi pacienty s Parkinsonovou chorobou.

Weby se zdravotnickou tématikou nevštěvuje v USA téměř 5 milionů lidí. Ukázala to nedávná zpráva americké organizace Pew Charitable Trust.


DÁLE ČTĚTE:
Pětina pacientů hledá před nebo po návštěvě lékaře informace na webu
Pacienti se ptají, virtuální lékaři neodpovídají
Na virtuální poradny si teprve zvykáme

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 20.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?