Onkologičtí pacienti v Británii trpí nedostatkem radiologů

26. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří britští pacienti s onkologickým onemocněním musejí na životně důležitou léčbu čekat řadu měsíců. Z výsledků výzkumu britské Radiologické společnosti vyplývá, že důvodem tohoto problému je nedostatek odborných lékařů...


Někteří onkologičtí pacienti v Británii musejí na životně důležitou léčbu čekat několik měsíců, ačkoliv by měli být ošetřeni do dvou týdnů od doporučení praktického lékaře. Z výsledku výzkumu britské Radiologické společnosti vyplývá, že důvodem tohoto problému je nedostatek odborných lékařů.

Moderní přístroje tak zůstávají „ležet ladem“, protože je nemá kdo obsluhovat. Zprávu přinesl server BBC News.

Zpravodaj BBC Niall Dickson uvádí, že navzdory velkým finančním investicím do vývoje léčby onkologických pacientů řada vážně nemocných lidí stále trpí.

Na otázky výzkumníků odpověděla polovina britských radioterapeutických oddělení.

Pouze třetina z nich provádí léčbu pacientek s karcinomem prsu v rámci doporučené doby. Léčba ostatních onkologických pacientů nedopadá v tomto ohledu o mnoho lépe.

Britská instituce Audit Commission přitom už loni v srpnu vydala zprávu, ze které vyplývá, že na životně důležitá vyšetření musí čekat téměř půl milionu onklogických pacientů.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 26.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?