Operace bypassu za plného vědomí pacienta - primát mají čeští lékaři!

15. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak řekl primář Jan Krištof z Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN v Praze, čeští lékaři tuto metodu úspěšně provedli již před čtyřmi lety. Prestižní americký časopis z oblasti anesteziologie odmítl tuto metodiku publikovat s odůvodněním, že takový postup není možný...


LONDÝN/PRAHA - Britští chirurgové provedli operaci bypassu za plného vědomí pacienta, kterou list The Daily Telegraph včera označil na své internetové stránce za první a historickou. Jak však řekl zástupce přednosty Kliniky anesteziologie a resuscitace z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze primář Jan Krištof, v České republice uplatnili lékaři tuto metodu úspěšně již před čtyřmi lety.

Výhodou tohoto postupu je, že přináší možnost aplikovat místo celkové narkózy jen epidurální anestezii. Pacienti se tak mnohem rychleji zotavují a metoda se navíc může uplatnit u lidí, pro které je velká operace s celkovou narkózou příliš riskantní.

Novou proceduru úspěšně podstoupili dva pacienti, upřesnil mluvčí nemocnice v britském Harefieldu. První z nich, třiasedmdesátiletý John Phillipson z Watfordu prohlásil, že se po zákroku cítil výborně. Chirurg Mohamed Amrani, který operaci prováděl, k tomu dodal: „Pan Phillipson nám na sále vyprávěl vtipy.“

Před operací jednoduchého bypassu vpíchli Phillipsonovi do páteře epidurální injekci. Dávka byla přibližně stejná, jako se aplikuje ženám při porodu císařským řezem. Potom mu chirurgové opravili poškozené tepny. Operovali jej ráno a odpoledne již seděl v posteli, četl si noviny a jedl. Po dvou dnech jej propustili do domácího léčení. „Byl to úžasný zážitek,“ vyprávěl Phillipson. „Lékaři se mě ptali, jestli neznám nějaké dobré vtipy, tak jsem zapátral v paměti a pár jsem jim jich řekl.“

„Bez celkové narkózy můžeme snížit možná rizika a zlepšit psychický stav pacienta. Mnozí se totiž bojí, že se z celkové narkózy již neproberou, řekl Amrani. Podle něj jsou při zákroku pacienti vzhůru, ale přímo jej nesledují: „Mezi nimi a tím, co děláme, je umístěna přepážka.“

Podle primáře Krištofa první takto provedenou operaci na světě na zastaveném srdci za použití mimotělního oběhu a s použitím epidurální anestezie při vědomí pacienta provedl již v roce 1999 tým Kliniky kardiovaskulární chirurgie 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze 2 pod vedením profesora Ivana Vaňka. Šlo o náhradu aortální chlopně pro její vadu a operaci provedl profesor Vaněk; anesteziologem, kterému v této oblasti náleží světový primát, byl doktor Martin Stříteský, současný přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN.

Operace proběhla naprosto bez komplikací a pacient prožíval podle Jana Krištofa podobné pocity jako pan Phillipson, o němž se zmiňuje britský deník. Od té doby byly podle Krištofa touto metodikou operovány na Klinice kardiovaskulární chirurgie VFN ve vybraných indikacích již řádově stovky pacientů, jak z oblasti chlopenní chirurgie, tak koronární chirurgie.

Zajímavé na celé události je, že po takto provedené první operaci na světě odmítl publikovat tuto metodiku prestižní americký časopis z oblasti anesteziologie s odůvodněním, že tento postup není možný, řekl primář Krištof. Později ale o metodice publikovali jiní autoři. Nicméně díky přednáškám o metodice, které měl doktor Stříteský na evropských i amerických vědeckých konferencích, se metoda začala používat nejen na českých kardiochirurgických pracovištích, ale i na evropských a amerických.

Operace srdečního bypassu je dnes již běžnou operací, každoročně ji v Británii podstoupí nejméně 20.000 lidí, dodává The Daily Telegraph.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?