Operací na obezitu a cukrovku 2. typu

27. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Existuje přímá souvislost mezi cukrovkou a nadváhou. Redukce váhy lze v určitých případech dosáhnout také operací žaludku.


ilustrační fotografie

Více než 90 procent diabetiků je postiženo 2. typem tohoto onemocnění. Zatímco 1. typ cukrovky vzniká častěji již v mládí, má autoimunitní základ a je nutná celoživotní aplikace inzulinu, vzniká 2. typ nezávisle na schopnosti organismu tvořit inzulin.

Objevuje se zpravidla u obézních a není výjimkou, že se tento typ cukrovky již v rodině „někde“ vyskytuje či vyskytoval. Léčba cukrovky 2. typu je obtížná, protože jedním z klíčových postupů je kontrola (snížení) hmotnosti. Nyní je tu další možnost, a to hormonální ovlivnění pomocí chirurgického zásahu uvnitř těla.

Menší žaludek či snížené vstřebávání

Mezi zhoršeným fungováním inzulinu v těle a nadváhou existuje přímá souvislost, obézní lidé nesou 2–10x vyšší riziko vzniku cukrovky než štíhlí. U jedinců s těžkou obezitou se toto riziko dokonce zvětšuje 42x u mužů a 93x u žen.
Jedním z efektivních způsobů, jak lze docílit redukce váhy, je i operační zákrok na zažívacím traktu. Provádějí se dva typy operací. První, restriktivní, vede k omezení kapacity žaludku a druhý, malabsorptivní, ke sníženému vstřebávání živin.

Chirurgické výkony v léčbě obezity a cukrovky jsou součástí metabolické chirurgie. Jde o zcela jiné zákroky než plastické operace podkožního tuku. Chirurgická léčba obezity (takzvaná bariatrická chirurgie) se provádí již téměř třicet let a mimo redukci váhy vede u diabetiků 2. typu podle typu provedené operace v 60 až 90 procentech k trvalému vyléčení cukrovky, z čehož vyplývá, že někteří pacienti dokonce nemusejí dále užívat léky anebo inzulin. U ostatních diabetiků dochází alespoň ke zlepšení.

Na žaludek s laparoskopií

Z tradičních technik metabolické chirurgie je k omezení kapacity žaludku prováděna gastrická bandáž (tzv. podvázání žaludku) a sleeve gastrektomie (odstranění části žaludku). Ke sníženému vstřebávání živin je prováděna biliopankreatická diverze (dochází pak jen k částečnému trávení potravy) a gastrický bypass (zmenší žaludek a zároveň i sníží příjem energie z potravy).

Zavádí se i další techniky metabolické chirurgie. Při bandáži žaludku se zlepšení více odvíjí od samotné redukce hmotnosti, u malabsorptivních (snižujících vstřebávání) operací je efekt více ovlivněn hormonálními změnami.
Snížením hmotnosti samozřejmě získají obézní lidé i další „výhody“– ubývá onemocnění srdce a cév, například hypertenze a infarktů, ale i některých nádorů a řady dalších zdravotních komplikací souvisejících s obezitou.

Bariatrické operace jsou prováděny laparoskopickou technikou, tj. pouze několika malými vpichy do břišní stěny. Procento komplikací je velmi nízké. Výkony jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Vhodnými kandidáty jsou pacienti s body mass indexem (BMI) nad 40 a u diabetiků či pacientů s komplikacemi od BMI 35, u kterých selhala konzervativní léčba. Nezbytné je pečlivé předoperační posouzení stavu nemocného, správná volba typu výkonu a následná komplexní péče.


O autorovi: MUDr. Petra Šrámková, OB klinika Praha, MUDr. Jana Vrbíková, Ph. D., Endokrinologický ústav Praha

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?