Otamixaban v léčbě akutní ischemické choroby srdeční

6. 11. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výsledky mezinárodní studie fáze 2 vypadají pro přímý inhibitor faktoru Xa otamixaban slibně. Studie se zúčastnilo 3241 nemocných s akutní ischemickou chorobou srdeční bez elevací ST-úseku.


Nemocní byli randomizováni na léčbu otamixabanem v pěti různých dávkách a na kontrolní skupinu léčenou nefrakcionovaným heparinem s antiagreganciem eptifibatidem. Primárním výstupem studie byl kompozit smrti, infarktu myokardu, urgentní revaskularizace či nutnost podání inhibitoru IIb/IIIa. V kontrolní skupině k některé z těchto komplikací došlo u 6,2 % nemocných, zatímco v otamixabanové skupině to bylo od 7,2 % (nejnižší dávka) až po 3,6 % (druhá nejvyšší dávka).

Rameno studie s nejnižší otamixabanovou dávkou bylo brzy ukončeno. Se vzrůstající dávkou otamixabanu rovněž narůstalo procento krvácivých komplikací (od 1,6 % u nejnižších dávek až po 5,4 % v dávce nejvyšší; kontrolní skupina: 2,7 %). Pro klinické použití se jako nejvhodnější jevilo podání otamixabanu ve středně vysoké dávce, které bylo dobře účinné a přitom mělo srovnatelný bezpečnostní profil s kontrolní skupinou. Uvidíme, co přinesou výsledky studie fáze 3.

Lancet, 2009, 374, p. 787-795

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?