Otevřený dopis senátorům od praktického lékaře

20. 1. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vážená paní senátorko, vážený pane senátore! Máte před sebou závažné rozhodnutí o zachování nebo zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Dovoluji si Vás tímto vyzvat, abyste rozhodovali na základě věcných argumentů a prokázaných skutečností, a ne podle politických pohnutek," píše lékař...


Vážená paní senátorko, vážený pane senátore! Máte před sebou závažné rozhodnutí o zachování nebo zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Dovoluji si Vás tímto vyzvat, abyste rozhodovali na základě věcných argumentů a prokázaných skutečností, a ne podle politických pohnutek.

Regulační poplatky plnily a plní svůj účel. Omezily plýtvání ve zdravotnictví a nikoho přitom vážně sociálně neohrozily. Naopak skupinu pacientů v předchozích letech nanejvýš zatíženou vysokými doplatky na některé léky a pomůcky chrání nově zavedeným limitem celkové platby.

Ve veřejném zdravotnictví byla dík regulaci výdajů vytvořena jistá rezerva, která umožňuje mimo jiné i poskytování nákladné zdravotní péče, na kterou se dřív prostředků nedostávalo a která zachraňuje životy. Tato rezerva rovněž znamená i o něco vyšší schopnost českého zdravotnictví odolat nevyhnutelným dopadům finanční krize.

Případným zrušením poplatků by došlo kromě snížení příjmů i ke zvýšení výdajů veřejného zdravotního pojištění. To lze doložit srovnáním výše a struktury výdajů zdravotních pojišťoven před a po zavedení poplatků a předpokladem, že by dosažený regulační efekt v důsledku jejich zrušení opět vymizel.

Nevyměňte nezbytnou regulaci výdajů za potlesk těch, kteří chtějí paralen zadarmo i za cenu, že tím utratí peníze na záchranu života některých z nás! Z regulačních poplatků byl vytvořen falešný symbol a politika, na které je bohužel možno úspěšně založit populistickou argumentaci sloužící k získávání volebních hlasů. Případné zrušení poplatků by proto mohlo být chápáno i jako celkové odmítnutí tolik potřebné reformy zdravotnictví.

Vím, že i pro Vás osobně by za jistých okolností mohlo být velkým pokušením přispět svým hlasem ke zrušení poplatků. Proto Vás prosím, pokuste se být silní a oprostit se od osobních a stranických zájmů a rozhodovat racionálně a pouze v zájmu českého zdravotnictví a jeho pacientů. Zachovejte rozumnou regulaci výdajů všeobecného zdravotního pojištění a umožněte pokračování reformy zdravotnictví!

Vyzývám Vás k tomu jako lékař, který nebyl a není členem žádné politické strany a denně pracuje ve své ordinaci. Její provoz není na výběru poplatků závislý natolik, aby to mohlo být důvodem k napsání tohoto dopisu.

Jste zákonodárci, kteří mají tvořit rozumné zákony a ne je upravovat podle praxe těch, kteří se je rozhodli porušovat! Pokud jste dočetli až sem, děkuji Vám za to.

MUDr. Jan Jelínek, Praha 6

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?