Oxytocin je důležitý pro budování vztahů a reprodukci. Jakou roli hraje u porodu?

10. 11. 2021 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Náš mozek produkuje hormon oxytocin zejména při sociální interakci, dotecích a pohlavním styku. Hlavní funkcí tohoto hormonu je však stimulovat dělohu během porodu ke kontrakcím a pomáhat s produkcí mléka během kojení. V některých případech může být nutné podat syntetickou formu oxytocinu pro vyvolání nebo urychlení porodu, pokud jsou k tomu lékařské důvody. Výjimečně se pak oxytocin využívá také při léčbě psychiatrických poruch.

Oxytocin: hormon důležitý pro reprodukci

Oxytocin je hormon, který je produkován v části mozku zvané hypotalamus a který se podílí především na porodu a kojení. Proto také oxytocin u mužů bývá zpravidla nižší. V běžném životě je spojen se empatií, doteky, sexuální aktivitou a budováním vztahů. Někdy se mu říká hormon lásky, protože hladiny oxytocinu se zvyšují během objímání a orgasmu. Může mít rovněž výhody při léčbě řady stavů, včetně deprese, úzkosti a střevních problémů.

Tento hormon tedy hraje důležitou roli v ženských reprodukčních funkcích, a to od sexuální aktivity přes porod až po kojení. Během porodu oxytocin zvyšuje pohyblivost dělohy a způsobuje kontrakce ve svalech tohoto orgánu. Když se děložní čípek a pochva začnou rozšiřovat kvůli porodu, uvolňuje se oxytocin. Toto rozšíření se zvyšuje vždy s dalšími kontrakcemi.

Kdy se využívá oxytocin u porodu?

Oxytocin v syntetické podobě se dnes často používá při nutnosti vyvolat porod. Indukce porodu spočívá ve stimulaci děložních kontrakcí během těhotenství před zahájením porodu, aby se dosáhlo vaginálního porodu. Lékař může doporučit vyvolání porodu z různých důvodů, především pokud jde o zdraví matky nebo dítěte.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při předpovídání pravděpodobnosti úspěšného vyvolání porodu je to, jak měkký a roztažený je váš děložní čípek. Indukce porodu může být nutná, nastanou-li například tyto okolnosti:

  • Miminko má větší porodní hmotnost
  • Jste po termínu porodu a přenášíte. Plodová voda se může začít kazit
  • U vás nebo vašeho dítěte se objevily zdravotní problémy
  • Odtekla plodová voda, ale děložní čípek není dostatečně roztažený

Jak vyvolá oxytocin porod?

Pod lékařským dohledem se používá injekce syntetického oxytocinu nazývaného pitocin k zahájení porodních kontrakcí nebo k jejich posílení během porodu. Dále také pomáhá snížit krvácení po porodu. Mezi vedlejší účinky patří zrychlený srdeční tep a neobvyklé krvácení.

Pitocin může způsobit, že vaše kontrakce budou silnější a rychlejší, než kdyby porod začal přirozeně. To může zapříčinit větší stres pro vaše dítě i vaši dělohu, takže vy i vaše dítě budete neustále sledováni. To znamená, že budete muset mít pás pro sledování plodu, který může omezit váš pohyb a ztížit změnu polohy během porodu.

Jak rychle oxytocin zabírá?

Oxytocin působí na každou těhotnou ženu jinak, takže je těžké říci, kdy mohou porodní kontrakce začít. Když kontrakce začnou, mohou být silné a mají tendenci být rychlejší a pravidelnější, než kdyby začaly samy. Pokud plánujete epidurál, je dobré se na to zeptat, když vám bude podáván oxytocin.

Jaká jsou rizika podání oxytocinu u porodu?

Syntetický oxytocin má potenciál nadměrně stimulovat dělohu, což by mohlo způsobit, že vaše kontrakce budou přicházet příliš rychle nebo příliš často. To může představovat určitá rizika a některá z nich mohou být vážná. Mezi ně patří:

  • Změny srdeční frekvence plodu
  • Zvýšená šance na císařský řez
  • Ruptura dělohy

Pomyšlení na tato rizika může být děsivé, ale oxytocin je obecně považován za bezpečný a používá se u milionů porodů již více než 50 let. Existuje mnoho případů, kdy lze využít i jinou možnost pro vyvolání porodu, jako například podání prostaglandinů či Hamiltonův hmat.

Vždy záleží na mnoha okolnostech. Váš lékař by měl zvážit vaše individuální rizika a přínosy a pomoci vám učinit to nejlepší rozhodnutí pro vás a vaše dítě.

Kdy se provádí oxytocinový zátěžový test?

Oxytocinový zatěžový test (OZT) lze provést během těhotenství k měření srdeční frekvence dítěte během děložních kontrakcí. Tento test spočívá v podání malé dávky oxytocinu a sledování srdeční činnosti plodu.

Není ale využíván příliš často. Někteří lékaři k němu přistupují, pokud je potřeba vyvolat porod, ale nejsou si jisti, zda je dítě dostatečně silné, aby zvládlo indukci porodu oxytocinem. Může být žádoucí zejména tehdy, máte-li rizikové těhotenství, jakmile se budete blížit termínu porodu.

Oxytocin: lék při psychiatrických poruchách

Oxytocin kromě reprodukčních funkcí může pomoci zlepšit také pozitivní pocity a sociální dovednosti. Podle odborníků zároveň dokáže zmírňovat vážné kognitivní a psychiatrické poruchy a poruchy chování, jako je autismus, deprese a posttraumatická stresová porucha.

Existuje však málo klinických důkazů, které by naznačovaly, že oxytocin je účinnou léčbou psychiatrických poruch. Podle výzkumů z roku 2013 může oxytocin pomoci zlepšit komunikační dovednosti u jedinců s poruchami autistického spektra.

Oxytocin sprej

Oxytocin může být podáván jako nosní sprej nebo injekce. Obecně se nosní spreje používají v lékařských studiích psychiatrických účinků, protože nosní sprej umožňuje oxytocinu snadněji cestovat z krevního řečiště do mozku ve srovnání s injekcí.

Zdroje: nutrikklub.cz, mayoclinic.org, babyweb.cz, healthline.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?