Pacienti po infarktu zanedbávají užívání léků

7. 11. 2006 6:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Významné procento pacientů po srdečním infarktu přestává užívat předepsané léky, které přitom zvyšují šanci na přežití. Ukazují to výsledky studie lékařů z Denver Veterans Affairs Medical Center v Coloradu, kterou otiskl časopis Archives of Internal Medicine...


Autoři studie sledovali od června 2003 do června 2004 celkem 1521 pacientů z 19 různých nemocnic po propuštění domů. Sledovali, zda alespoň měsíc po propuštění z nemocnice dodržovali pacienti doporučenou terapii – tedy zda užívali aspirin, betablokárory (Tenormin, Lopressor) a statiny (Lipitor, Zocor). Výzkumníci také zjišťovali vliv dodržování předepsané léčby na úmrtnost po infarktu.

„Zjistili jsme, že každý osmý pacient z nějakého důvodu přestal do jednoho měsíce od propuštění domů užívat všechny předepsané léky,“ uvedli členové výzkumného týmu pro agenturu Reuters.

Dodržení medikace a přežití

Studie ukázala, že 4 procenta pacientů přestala užívat dva typy léků; jeden typ léku přitom vysadilo dalších 18 procent pacientů. Pacienti, kteří dodržovali předepsanou léčbu, se dožili následujícího roku v 98 procentech případů. Naproti tomu těch, kteří léky nebrali, se dožilo dalšího roku jen 89 procent.

Autoři studie závěrem vyzývají k tomu, aby vznikl lepší systém edukace a následných kontrol pacientů po infarktu z hlediska dodržování předepsané medikace.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

ZDROJ:

Reuters

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?