Pacienti s AIDS zaplatí za nový lék rekordně vysokou cenu

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s AIDS mají novou naději: Revoluční přípravek Fuzeon. Cena preparátu bude ale dvakrát vyšší, než je obvyklé. Roční léčba fuzeonem tak v Evropě vyjde na 18 980 eur, to znamená asi 52 eur denně...


Basilej/Praha -

Výroba léku vyžaduje přes sto postupů

Vedení Roche uvádí, že výroba fuzeonu je mimořádně náročná a vyžaduje víc než stovku výrobních postupů. Proto bude vysoká i jeho cena.

„Výroba léku je desetkrát složitější než většina nejsložitějších druhů léků HIV,“ uvedl pro agenturu Reuters David Reddy z firmy Roche.

Dodal, že vývoj preparátu přišel na 840 miliónů švýcarských franků, přičemž více než polovinu stály klinické zkoušky. Očekává se, že roční prodeje fuzeonu by měly dosahovat jedné miliardy švýcarských franků.

Dostanou lék ti, co ho potřebují nejvíce?

Náklady na léčbu novým preparátem vyvolaly rozsáhlou debatu. V Africe, která je nemocí AIDS zasažena nejvíc, se fuzeon stane prakticky nedostupný. Ale problémy bude mít i Evropa.


Fuzeon by mohl pomoci těm pacientům, kteří nereagují na léčbu některým z dosavadních léků.

Vzhledem k omezeným rozpočtům na zdravotnictví se budou muset zřejmě pacienti úzkostlivě vybírat, aby se lék dostal jen k těm nejpotřebnějším. Protože výrobní kapacita bude zpočátku omezena, v Evropě se v prvním roce dostane lék k sedmi tisícům pacientů.

S kalkulací už začaly i nejrůznější zdravotnické centrály v USA. Některé tvrdí, že nebude v jejich silách tuto léčbu zajistit. Další zastaví úhradu jiných terapií, aby ve svých rozpočtech našly potřebné prostředky.

Podle šéfa odboru AIDS při kalifornském resortu zdravotnictví Michaela Montgomeryho by fuzeon mohl pomoci těm pacientům, kteří nereagují na léčbu některým z dosavadních léků. Těch je asi třetina z celkem 25 tisíc, jejichž terapii dotuje kalifornský státní program. „Nevíme ale, kde vezmeme peníze na zaplacení.“

SABINA KUNEŠOVÁ, Hospodářské noviny, 25.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?