Pacienti s Parkinsonovou chorobou mají novou naději. Léčba speciálním implantátem má výsledky

31. 5. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabays/AnnickVanblaere
Parkinsonova choroba je doposud nevyléčitelnou nemocí. Pacienty trápí mimo jiné problémy s chůzí, které jim výrazně komplikují běžné denní aktivity. Vědci ve Švýcarsku vyvinuli implantát, který by mohl lidem pomoci zlepšit jejich lokomoční schopnosti a tím zvýšit kvalitu života nemocných.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, na které zatím neexistuje žádný lék, jenž by nemocného zcela vyléčil. Dostupná terapie, jakou je např. hluboká mozková stimulace a léky zvyšující hladinu dopaminu, dokáže pouze zmírnit průběh nemoci.

V současné době však byla publikována studie popisující případ pacienta s Parkinsonovou chorobou, jemuž byla do míchy chirurgicky implantována experimentální neuroprotéza.

„Spojení mezi elektrodou a stimulátorem je pod kůží, vše je skryto a zařízení ovládáte dálkovým ovladačem,“ vysvětlila neurochirurgička Dr. Jocelyn Bloch, autorka studie a profesorka z Univerzitní nemocnice ve švýcarském Lausanne.

Při vývoji tohoto implantátu vědci z Francie, Švýcarska a dalších institucí z celého světa pomocí elektrické stimulace vizualizovali a zmapovali, na která místa v dolní části míchy se musí neuroprotéza zaměřit, aby se zmírnily poruchy chůze a problémy s rovnováhou u pacienta s Parkinsonovou chorobou.

„Neuroprotetický přístup, který jsme vyvinuli, poprvé umožňuje zacílit a řešit tyto problémy individuálně vysoce specifickým způsobem pro každého pacienta. Pracuje v reálném čase a co je důležité, doplňuje ostatní existující terapie,“ řekl Dr. Eduardo Moraud, autor studie a výzkumník z Univerzitní nemocnice ve švýcarském Lausanne.

Operace byla provedena v Univerzitní nemocnici v Lausanne asi před dvěma lety. Po několika měsících rehabilitace pacient s neuroprotetickou stimulací znovu získal schopnost samostatné chůze. 

Neuroprotéza založená na epidurální elektrické stimulaci pomohla „podporovat delší kroky, zlepšit rovnováhu a snížit zamrzání chůze,“ napsali ve své studii vědci.

„Musíme bojovat proti horším a závažnějším symptomům této nemoci. S touto terapií jsme ale schopni pacientovi alespoň poskytnout lepší kvalitu života,“ řekla Bloch.

„Toto bylo zatím vyzkoušeno pouze u jednoho jedince s Parkinsonovou chorobou, který již má hlubokou mozkovou stimulaci. Nyní to musíme otestovat na mnoha dalších lidech s tímto onemocněním, včetně těch, kteří hlubokou mozkovou stimulace nemají, abychom dále prozkoumali potenciální přínosy a vedlejší účinky/rizika této nové experimentální terapie,“ řekl David Dexter, ředitel výzkumu v Parkinson’s UK, který se studie neúčastnil.

Druhý pacient již zahájil proces této léčby a vědci plánují provést příští rok klinické testy u šesti dalších pacientů s Parkinsonovou chorobou. Mezitím se vyvíjí komerční verze implantátu.

„Myšlenkou je zahájit po této první fázi rozsáhlejší klinickou studii, která skutečně potvrdí efekt terapie,“ řekla Courtine a dodala, že tento probíhající výzkum bude nějakou dobu trvat, a to „alespoň pět let vývoje a testů.”

Zdroje: edition.cnn.com, nature.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?