Pacientovi s umělým srdcem se daří dobře

17. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pacientovi, který jako první v zemích východní Evropy dostal umělé srdce a čeká tak na transplantaci se daří dobře," řekl novinářům profesor Jan Pirk, který stál v čele týmu operátérů...


„Pacientovi, který jako první v Česku a v zemích východní Evropy dostal umělé srdce a čeká tak na transplantaci, při níž dostane od dárce biologické srdce, se daří dobře, i když po psychické stránce má určité výkyvy.“

Novinářům to řekl ve středu profesor Jan Pirk, přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který náročný a přelomový zákrok v české kardiochirurgii provedl.

„Sedmapadesátiletý muž již 12 let trpí onemocněním srdeční svaloviny, byl různě léčen v nemocnicích a pak se dostal až k nám. To bylo v době, kdy jeho stav už byl velmi vážný. Vyzkoušeli jsme různé metody, ale jeho zdravotní stav se stále zhoršoval. Byl zařazen na čekací listinu k transplantaci srdce, u níž je přívlastek urgentní,“ řekl Pirk.

Naštěstí v té době již měl profesor Pirk zhruba dva týdny k dispozici srdce umělé. To slouží jako most k transplantaci, než pacient dostane srdce od dárce.

Může na něm být tedy několik hodin, pokud se dárce najde, nebo i dlouhé měsíce. Ve světě je znám případ, kdy umělé srdce udrželo pacienta při životě 550 dní.

Přístroj má na břiše

Profesor Pirk provedl náročnou operaci v okamžiku, kdy u pacienta již začaly selhávat všechny základní funkce a zbývalo mu jen několik hodin života.

Po zákroku během týdne se jeho stav rapidně zlepšil, obnovily se funkce všech orgánů a laboratorní výsledky pacienta se vrátily k normálu. Umělé srdce má pacient na břiše a je propojeno na jeho srdce.


Zařízení má dvě části: vlastní podpůrnou část, která je určena k jednomu použití a jejíž cena je kolem 2 miliónů korun, a pohonnou a řídící jednotku v ceně 3 miliónů korun, která je použitelná opakovaně.

Operaci zaplatila Vojenská zdravotní pojišťovna, ale i s ostatními pojišťovnami včetně VZP je dohodnuto, že z prostředků zdravotního pojištění bude hrazen spotřební materiál k jednomu použití pro dvě česká centra zabývající se transplantacemi srdcí.

Lékaři oznámili, že v důsledku katastrofálního nedostatku dárců zhruba deset pacientů za rok zemře proto, že se darovaného srdce nedočká. Teď mají šanci, aby při použití umělého srdce tomu tak nebylo.

IKEM už udělal 495 transplantací srdce ve své historii a letos na podzim by se měli sejít všichni ti, kteří s transplantovaným srdcem žijí. Dokonce mají i vlastní kapelu.

Lékaři nepustili novináře k pacientovi s odkazem na to, že leží na jednotce intenzívní péče, má sníženou imunitu a mohl by dostat infekci.

Václav Pergl, Právo, 17.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?