Pacienty ohrožuje starý přístroj

23. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé s rakovinou v Plzeňském kraji zbytečně trpí. Na nový přístroj k ozařování, který by jim zajistil lepší léčbu, nemá nemocnice peníze...


Plzeň - Pacienti s rakovinou, kteří se léčí na onkologickém oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, trpí více, než je nutné. Jediný přístroj k ozařování, na nějž jsou odkázáni nemocní z celého západočeského regionu, totiž přesluhuje a velmi často vypadává z provozu. Lékaři přiznávají, že to u některých pacientů může ohrozit úspěšnost léčby. Přesto se ani v příštím roce na oddělení nový lineární urychlovač neobjeví.

„Měl jsem chodit na ozařování pět týdnů, ale není týden, aby přístroj fungoval, jak má. Látají to po kusech, objednají mě, pak zase pošlou domů. Nakonec se mi léčba protáhla na devět týdnů. Přitom každý den navíc znamená další utrpení,“ říká o velmi nepříjemné léčbě pacient Milan Matas.

Obává se také, že přerušování léčby může snížit jeho šanci na uzdravení.

„Bohužel je to tak, výpadky přístroje mohou mít a obvykle mají negativní vliv na stav pacientů,“ přiznává jeden ze zdejších lékařů.

Podle ředitelky nemocnice Jaroslavy Kunové se proto snaží zdravotní personál přizpůsobit provoz oddělení.

„Výpadky byly zatím vždy jen několikahodinové, takže se snaží po opravě přístroje vždy pokračovat. Začali jsme pacientům nabízet, že je v případě poruchy naši řidiči odvezou domů a pak zase zpět, aby mohli být ozářeni podle plánu. Uvažujeme také o tom, že bychom vozili pacienty do nemocnice v Motole,“

uvedla Kunová. Nový lineární urychlovač si totiž podle ní nebude moci nemocnice ani v příštím roce dovolit.

„Cena nového přístroje se pohybuje kolem 100 milionů korun, generální rekonstrukce, která pomůže na několik let, by stála kolem 60 milionů. Na to ani nemocnice naší velikosti sama nestačí, s tím nám musí pomoci stát. Navíc nás čeká v příštím roce několik dalších velkých investic, které jsou úplně stejně akutní a na nichž závisí ještě větší počet pacientů. Plně chápu, že z pohledu onkologicky nemocných je to strašné, ale snažíme se udělat, co se dá,“ vysvětluje ředitelka.

Nemocnice podle ní požádala o dotaci ministerstvo zdravotnictví a chystá se vyvolat jednání spolu s vedením českobudějovické nemocnice, která je v podobné situaci. „Nám jde ale o každý den. Někdo to přece musí řešit. Je strašné, když vidíte, že jste prostě jenom kus v pořadí,“ stěžuje si na dlouhé průtahy pacient.

KATEŘINA CHEJLAVOVÁ, Plzeňský deník, 22.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?