Patnáct z 1275 vyšetřených bezdomovců mělo TBC

14. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od loňského května do konce února doporučili dobrovolníci k vyšetření 1624 bezdomovců. Z nich se individuálně dostavilo do nemocnice 1275, to je 79%. Kvůli nálezům na plicích bylo hospitalizováno 30 lidí...


PRAHA - Lékaři v pražské nemocnici Na Bulovce vyšetřili cčera v rámci programu motivovaného vyhledávání tuberkulózy u bezdomovců 40 lidí bez střechy nad hlavou. U dvou zaznamenali podezřelé nálezy, proto budou bezplatně hospitalizováni, řekl novinářům vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC Luděk Trnka.

Program byl v Praze zahájen loni v květnu. Lékaři z Bulovky při něm spolupracovali s desítkou nestátních organizací, jejichž pracovníci vyhledávali bezdomovce a doporučovali jim vyšetření. Motivací k vyšetření byl pro lidi bez domova příspěvek ve formě poukázky na potraviny za 100 korun.

Od loňského května do konce února doporučili dobrovolníci k vyšetření 1624 bezdomovců. Z nich se individuálně dostavilo do nemocnice 1275, to je 79 procent, řekl Trnka. Kvůli nálezům na plicích bylo hospitalizováno 30 lidí.

Současně měli bezdomovci šanci využít autobusů, které je převezly do nemocnice. O včerejší, v pořadí třetí svoz byl mezi lidmi z ulice velký zájem. „Ráno přišlo k hlavnímu nádraží, odkud jsme vyjížděli, čtyřikrát více lidí, než kolik jsme byli schopni vyšetřit,“ řekl Trnka.

U bezdomovců, kteří se přihlásili během roku, byla u 12 prokázána aktivní tuberkulóza plic a u tří neaktivní forma. Zároveň byl u 11 lidí zjištěn zánět plic nebo průdušek a u dalších zhoubné plicní nádory. Asi 80 procent vyšetřených lidí mělo svrab.

Ke zjištění jednoho aktivního tuberkulózního onemocnění bylo třeba vyšetřit 110 bezdomovců. U ostatní populace by to bylo 9000 vyšetření. „Rozdíl je tudíž téměř desetinásobný v neprospěch bezdomovců,“ uvedl Trnka.

Mezi bezdomovci s infekcí převládali lidé do 40 let, v ostatní populaci trpí TBC lidé starší 60 let.

Samotní bezdomovci včera tvrdili, že k vyšetření se dostavili především kvůli svému zdraví. „Přišel jsem především kvůli zdraví, až pak kvůli penězům,“ řekl ČTK šestačtyřicetiletý Jirka z Prahy, kterému zjistili lékaři nález na plicích. „Ještě před dvěma měsíci jsem byl dobrý a teď mám jít za týden na další vyšetření. Aspoň k něčemu to tedy je,“ řekl bezdomovec, který přespává v ubytovně občanského sdružení Naděje.

Právě Naděje získala pro vyšetření nejvíce bezdomovců. „Mám pracovní úraz na noze a chtěla jsem zjistit, jestli jsem zdravá. Doporučila mi to sestřička z Naděje,“ řekla čtyřicetiletá Miluše Kýzlová.

V Česku je odhadem 10.000 až 14.000 bezdomovců, z nichž většina projde během roku Prahou. Za deset měsíců se jich podařilo vyšetřit asi 17 procent. Program motivovaného vyhledávání tuberkulózy u bezdomovců zatím funguje pouze v hlavním městě. Magistrát na něj loni vyčlenil 300.000 korun.

Trnka ale počítá s rozšířením programu do severních Čech a Moravy. Podobný projekt chtějí lékaři vyzkoušet i u toxikomanů.

V roce 2001 bylo v ČR 1350 případů tuberkulózy, 71 lidí zemřelo. Proti minulým letům dochází k poklesu počtu onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?