Péče o nemocného partnera výrazně zvyšuje riziko srdečních chorob

5. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stresy spojené s péčí o nemocného partnera zvyšují u ošetřující osoby riziko srdečních chorob. Studie amerických vědců pracovala na vzorku 54 tisíc žen...


Stresy spojené s péčí o nemocného partnera mohou u ošetřující osoby zvyšit riziko srdečních chorob. Ukazuje to nová studie amerických vědců, která je založena na vzorku více než 54 tisíc žen. Výsledky studie otiskl časopis American Journal of Preventive Medicine.

Výzkum sledoval ženy, které se staraly o nemocného manžela více než devět hodin denně. Studie ukázala, že u žen-pečovatelek existuje téměř dvakrát větší riziko vzniku srdečních chorob než u stejně starých žen bez nemocného partnera.

Ženy si nemoc druhého berou k srdci více než muži

V roce 1992, kdy studie začala, žádná z pozorovaných pacientek srdeční chorobou netrpěla. V průběhu čtyř let však bylo mezi těmito ženami zaznamenáno 321 případů kardiovaskulárních chorob a 90 případů úmrtí.


Lékaři doporučují, aby lidé, kteří se starají o nemocného partnera, nezanedbávaly péči o své vlastní zdraví.

„Psychické vypětí způsobené starostmi o nemocného partnera zvýšuje krevní tlak a zároveň může způsobit určité opotřebení kardiovaskulárního systému. To může později vést ke vzniku srdečních chorob,“ vysvětlila pro agenturu Reuters spoluautorka studie Dr. Sunmin Leeová, která působí jako výzkumnice na Harvardské lékařské fakultě a v bostonské Women´s Hospital.

„Jsou to právě ženy, které jsou náchylnější ke zdravotním komplikacím kvůli tomu, že prožívají nemoc svého blízkého. Při starosti o nemocného totiž pociťují mnohem větší zodpovědnost než muži,“ uvádí Leeová.

Překvapivým zjištěním je podle Leeové fakt, že větší riziko zdravotních obtíží hrozí osobám, které se starají o své partnery než těm, kteří se starají o rodiče nebo děti. V případě onmeocnění dětí nebo rodičů si totiž mohou rozdělit manželé nebo sourozenci zodpovědnost rozdělit. Na péči o svého partnera je však každý sám.

Dr. Leeová proto doporučuje, aby lidé, kteří se starají o nemocného partnera, nezanedbávaly péči o své vlastní zdraví.

Související odkazy:

Caring for Sick Spouse Bad for One's Heart Health

American Journal of Preventive Medicine

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 4.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?