Péče o pacientku s TBC kůže

5. 6. 2014 11:33
přidejte názor
Autor: Redakce

Tuberkulóza je celosvětově rozšířené infekční onemocnění, které může být i příčinou úmrtí pacienta. Léčba je dlouhodobá, minimálně 6 měsíců, a zpočátku je nutná hospitalizace pacienta, doporučuje se nejméně 2 měsíce. U dlouhodobě hospitalizovaných je potřeba také pečovat i o psychickou pohodu pacienta, který je hospitalizací vytržen ze svého prostředí, od své rodiny a blízkých.




Mimoplicní tuberkulóza je místním projevem celkového onemocnění tuberkulózou. Bývá to ve většině případů postprimární proces, kdy jedinec přestál primární tuberkulózní onemocnění a pravidlem bývá, že má pozitivní tuberkulinovou reakci postinfekčního typu. Při určování diagnózy se na tuberkulózu mnohdy vůbec nemyslí, a tak ke stanovení diagnózy může dojít až za několik měsíců. Nejčastější typ mimoplicní tuberkulózy je tuberkulóza podkožních uzlin, především krčních, které kolikvují (zkapalňují), mohou se tvořit i píštěle nebo vředy. Při stanovování diagnózy je nezbytné histologické či bakteriologické vyšetření a je dobré provést i rentgen plic.

Na naše oddělení byla z léčebny dlouhodobě nemocných 12. 9. 2012 přeložena 75letá pacientka s diagnózou TBC kůže a podkožního vaziva k zahájení antituberkulotické léčby. Pacientka měla asi půl roku před hospitalizací u nás epizodu febrilií do 39 °C a výrazně se potila. Došetření zdravotního stavu bohužel nebylo možné z důvodu CMP, ke které došlo 27. 6. 2012. Po stabilizaci byla 10. 7. 2012 přeložena z neurologické JIP na interní oddělení k došetření anemie. Tou dobou se u pacientky objevily rezistence nad hrudní kostí a v oblasti pravého nadklíčku. Podle ultrazvuku byla nalezena prokrvácená ložiska ve svalu. Dne 12. 7. 2012 byla přeložena na chirurgické oddělení k provedení incizí abscesů nad rukojetí sterna a nadklíčku. Místa byla opakovaně drénována a opakovaně byly prováděny nekrektomie. CT prokázalo zvětšené uzliny v předním mediastinu.

Dne 20. 8. 2012 byla hlášena pozitivita na Kochův bacil po 10 dnech kultivace stěrů hnisu z abscesů, proto byla pacientka odeslána k léčbě do našeho zařízení.

Vyšetření a medikace: Při příjmu na naše oddělení jsme založili ošetřovatelskou dokumentaci a vypracovali jsme ošetřovatelské diagnózy. Pacientce byla ihned nasazena antituberkulotická léčba. Namísto dvojkombinace (Arficin, Nidrazid), se kterou k nám přišla, lékař ordinoval čtyřkombinaci (Arficin, Nidrazid, Sural a Pyrazinamid). Odebrali jsme krev na základní biochemické vyšetření, Quantiferon TB, MX II, krevní plyny. Dále jsme natočili EKG a lékaři popsali rtg snímek, který si pacientka přinesla. Součástí vstupních vyšetření byla i kultivace na průkaz mykobakterií z laryngeálního výtěru a ze stěru z defektu, dále jsme udělali stěr z defektu na nespecifické bakteriologické vyšetření. Kultivace na Kochův bacil jak z laryngeálního výtěru, tak ze stěru z rány vyšly pozitivní. Biochemické vyšetření prokázalo zvýšené hodnoty kyseliny močové, proto lékař ordinoval Milurit 300 mg 0–1–0 tbl. Pacientka také měla zvýšenou potřebu bílkovin, proto jsme podávali 3krát denně Protifar (bílkovina v prášku) a proti svědění po antituberkulotikách Zodac 0–0–1 tbl.

Péče o defekty: Defekty byly celkem tři. Jeden o velikosti 8 x 5,5 x 2 cm do hloubky a dva 1,5 x 2 cm. Převazy jsme prováděli denně: dezinfekce obložkou s Octenisept roztokem, na defekty aplikován Inadine, sterilní krytí a Zetuvit, fixace Omnifix náplastí.

Od 16. 10. 2012 došlo ke změně převazového materiálu. Velký defekt: dezinfekce Octenisept obložkou, na defekt Suprasorb A + Ag, sterilní krytí a Zetuvit, fixace Omnifix náplastí. Malé defekty: dezinfekce Octenisept obložkou, na defekty Suprasorb H a sterilní krytí. Rány jsme převazovali obden.

Od 7. 11. 2012 jsme velký defekt převazovali jednou týdně: dezinfekce Octenisept obložkou, na ránu Suprasorb X + PHMB, fixace Omnifix náplastí. Převaz malých defektů obden: dezinfekce Octenisept obložkou, na defekt Inadine a Suprasorb F.
Od 26. 11. 2012 se velký defekt převazoval stále jednou týdně: dezinfekce Octenisept obložkou, na defekt Suprasorb X + PHMB a Suprasorb P. Malé defekty jsme do zhojení jednoho z nich převazovali obden: dezinfekce Octeniseptem, na ránu Inadine a Suprasorb F.

Od 30. 1. 2013 jsme začali velký defekt převazovat obden: dezinfekce obložkou s Octenisept roztokem, na ránu Suprasorb H thin, do kapsy defektu Suprasorb A, Solvaline N a Suprasorb F. Malý defekt jsme až do jeho úplného zhojení 19. 2. 2013 převazovali: dezinfekce obložkou s Octenisept roztokem, na ránu Suprasorb H thin a Suprasorb F.

Od 19. 2. 2013 bylo nutné převazovat už jen velký defekt, a to jednou za 3 dny: dezinfekce obložkou s Octenisept roztokem, na defekt Suprasorb X + PHMB a Suprasorb F.

Od 11. 4. 2013 jsme nadále převazovali jednou za 3 dny do zhojení defektu 10. 5. 2013, kdy byly převazy ukončeny: dezinfekce obložkou Octenisept roztokem, Suprasorb C do kapsy defektu a na ránu Suprasorb F.

Hojení defektů bylo zdlouhavé, už vzhledem k jejich rozsahu. Používali jsme materiály vlhkého hojení ran, které jsme vybírali podle aktuálního stadia rány a podle toho, jak rána na daný materiál reagovala. Pacientka měla radost z každého, byť malého pokroku. Hospitalizaci zvládala dobře, uvědomovala si, že hojení může trvat delší dobu, byla trpělivá, k personálu se chovala velmi přátelsky, se spolupacientkami si také dobře rozuměla. Paní byla svobodná, bezdětná a kolektiv lidí kolem sebe měla ráda, protože se necítila tak sama. Dne 16. 5. 2013 jsme u pacientky ukončili antituberkulotickou léčbu a propustili ji domů.

SOUHRN

Tuberkulóza je infekční, celosvětově rozšířené onemocnění, způsobené Kochovým bacilem Mycobacterium tuberculosis, které se přenáší kapénkovou infekcí. Formy tuberkulózy jsou plicní a mimoplicní, kam patří například kostní, urologická, gynekologická, kožní forma a další. Klíčová slova: tuberkulóza, péče o defekty, antituberkulotika, Kochův bacil

O autorovi| Lenka Hrouzková, DiS. oddělení plicní a mimoplicní TBC, Odborný léčebný ústav Jevíčko (hrouzkoval@olujevicko.cz)

Defekt v oblasti uzlin 13. 9. 2012
Defekt v oblasti uzlin 7. 11. 2012
Defekt v oblasti uzlin 18. 1. 2013
Defekt v oblasti uzlin 15. 2. 2013
Defekt v oblasti uzlin s krytím 15. 2. 2013
Defekt v oblasti uzlin 1. 3. 2013
Defekt v oblasti uzlin 26. 4. 2013
Rána zhojena 10. 5. 2013

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?