Péče o pacienty s urostomií

13. 6. 2013 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce

V ledvinách se tvoří moč, která se dostává močovody k močovému měchýři. U některých nemocných však z důvodu překážky nemůže být do močového měchýře odváděna. V takovém případě je nutné vytvořit stomii, tedy vývod močovodu. Tento typ stomie je nejméně častým typem stomií.




Důvodem k vytvoření urostomie mohou být vrozené vývojové vady, úrazy močovodů a močového měchýře, záněty močových cest, překážky odtoku močových cest (kameny, nádory…), odstranění močového měchýře, neurologické poruchy zabraňující fyziologickému

odchodu moče.
Urostomie můžeme rozdělit do tří typů: * uretrostomie – močovody vyvedené na povrch břišní stěny, * uretrostomie vyvedená přes tenké střevo – z tenkého střeva se odejme malý kousek, ze kterého se vytvoří vývod, do kterého jsou zavedeny močovody; toto vyvedení snižuje nebezpečí průniku infekce do močového ústrojí, * kontinent urostomie – KOCK rezervoár – z části tenkého střeva se vytvoří rezervoár, do kterého jsou vyvedeny močovody, veškerý odvedený odpad se vypouští po 4–6 hodinách pomocí katétru.

Ošetřování stomií

Urostomie vyžaduje pečlivé ošetřování, jelikož hrozí riziko vzniku infekce ledvin.
Pacient je ihned po operaci seznámen se způsobem ošetřování stomie. Pro tyto účely nemocnice obvykle disponují stomickou sestrou, která je školena v ošetřování stomií a taktéž seznámena s veškerými novinkami na trhu. Pacienta edukuje a naučí jej pečovat o stomii. Rovněž jej vybaví pomůckami.
Stomická sestra: * pomáhá pacientovi při zvládání nového životního stylu se stomií, věnuje se i jeho psychice, * pomáhá při nácviku péče o stomii, předoperační a pooperační nácvik ošetřování stomie, * informuje pacienta o dietě a stravě, * seznámí nemocného s možnými komplikacemi, * poradí, kde a jaké si má opatřit pomůcky, kde případně hledat informace a pomoc, * naučí stomika (často i rodinné příslušníky) zacházet s pomůckami, * pacienta povzbuzuje, podporuje a chválí.
Pro ošetřování stomie v domácím prostředí by měl mít pacient koutek, kde bude mít pomůcky při ruce. Před ošetřením si zajistí nerušené prostředí a dostatek času. Bezprostředně před péčí o stomii si důkladně umyje ruce.
Pomůcky: * tužka k zakreslení velikosti stomie, * nůžky k odstřižení přebytečných okrajů podložky, * šablona ke změření průměru stomie, * čisticí pěna k odstranění nečistot z pokožky, * ochranný krém k ošetření pokožky před nalepením nové sady, * žínka, buničitá vata k omytí pokožky, * stomická podložka, * zrcátko, * sáček na odpad.
Postup: Odstraníme starou pomůcku a vyhodíme do sáčku na odpad. Stomický sáček nenecháváme naplnit zcela (hrozí uvolnění sáčku, dráždění pokožky), maximálně do poloviny. Umyjeme pokožku a prohlédneme stav pokožky a okolí stomie pomocí zrcadla.
Odmastíme a ošetříme okolí stomie. Pokud je pokožka podrážděná, zarudlá, ošetříme ji ochrannou pěnou, krémem. Zakreslíme a obstřihneme pomocí šablony nový otvor do stomické podložky a nalepíme na stomii. Zkontrolujeme utěsnění a přilnutí stomické podložky. Po nalepení zkontrolujeme správnou funkci stomie. Následně vyhodíme odpad, umyjeme si ruce.
Požadavky na stomické pomůcky: * odstranění zápachu, * snášenlivost pokožky a stomické pomůcky, * nenápadnost pod oblečením, * dostupné a cenově přijatelné, * nastavitelnost, * umožnění maximálního komfortu pacienta, * snadné ošetření, výměna.

Stravování stomiků

Pacientům se stomií se doporučuje jíst v pravidelných intervalech, klidně, pomalu. Potraviny by měly obsahovat dostatek bílkovin, vitaminů a minerálů. Důležité je dbát na dostatečný příjem tekutin. Není vhodné konzumovat nadýmavé a dráždivé potraviny (kapusta, zelí, luštěniny), potraviny způsobující koliky (slupky rajčat, dužnina pomerančů, kukuřice, ořechy, okurky) a kořeněnou stravu. Optimální je vyloučit nebo omezit přísun alkoholu a kávy, tekutin s obsahem kofeinu. Pacienti s urostomií by měli dbát na zvýšený přísun vitaminu C, který snižuje riziko uroinfekce.
Doporučuje se vést si deník jídel, kam si pacient zaznamenává hlavně nežádoucí reakce na jednotlivé druhy potravin a následně konzultuje tyto reakce s dietní sestrou nebo lékařem.

**

Literatura

VOKURKA, M.; HUGO, J. Praktický slovník medicíny. 9. vyd. Praha: Maxdorf, 2008. 520 s. ISBN 978-80-7345-159-2. MIKŠOVÁ, Z. a kol. Kapitoly z ošetřovatelské péče V. Valašské Meziříčí: Nalios, 2003.
Časopis RADIM 2/2012.
www.stomie.cz www.stomici.cz

Souhrn

Článek se zabývá objasněním pojmů stomie. Jejími druhy, přiložením, výměnou stomických pomůcek, péčí o pacienta se stomií a dalšími možnostmi vybavení, která stomici používají. Klíčová slova: urostomie, ošetřování stomie, stomické pomůcky, stravování stomiků

O autorovi| Helena Klimešová (pospova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?