Péči neomezujeme, drahou musíme plánovat

5. 11. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Limity nastavené zdravotními pojišťovnami nemocnice v Olomouckém kraji nevyčerpaly. Nákladné operace proto zatím neodkládají.


Letos vás už neošetříme, vyčerpali jsme limity nastavené zdravotní pojišťovnou. Takovou větu by pacienti v nemocnicích v kraji slyšet neměli. Ta největší, Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), sice musí pečlivě plánovat některé výkony, avšak operace neodkládá. Stejně tak ani nejdražší péče o nemocné s rakovinou není redukovaná.

„Na některé plánované neakutní výkony musejí pacienti čekat delší dobu, ale operace neodkládáme. Týká se to výkonů, které jsou nejen nákladné, ale také velmi náročné. Každý rok je musíme pečlivě plánovat,“ uvedl mluvčí FNOLEgon Havrlant.

Jedná se například o totální endoprotézy kyčle nebo kolena či o některé složité operace páteře. „Čekací doby jsou tady delší z kapacitních důvodů, ale pacienta to nijak neohrožuje na zdraví. Akutní případy samozřejmě řešíme bezodkladně,“ ujistil mluvčí FNOL.

Složitější je to například s defibrilátory. „V letošním roce jsme tento přístroj implantovali zatím u osmi desítek pacientů, limity máme téměř vyčerpané,“ uvedl. „Do konce letošního roku tak můžeme uspokojit akutní případy, u kterých hrozí riziko poškození zdraví, a pacienty přicházející na výměnu defibrilátoru,“ doplnil s tím, že ostatní pacienty vhodné k implantaci informuje nemocnice o tom, že jim tato péče bude z kapacitních důvodů poskytnuta do šesti měsíců. Ani v těchto případech by však nemělo dojít k ohrožení pacienta ani ke zhoršení jeho stavu.

„Sledujeme je ve specializované ambulanci srdečního selhání I. interní kliniky. Při jakémkoliv zhoršení je jim nepřetržitě k dispozici naše péče,“ ujistil Havrlant. Menší lékařská zařízení v kraji zatím nemusejí vybírat, koho ještě do konce roku ošetří.

„Nemocnice Prostějov, Šternberk a Přerov zatím limity pro letošní rok u žádné ze zdravotních pojišťoven nevyčerpaly. Žádná z nich zatím nemusela odložit operace na příští rok,“ ujistila mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská.

Fakultní nemocnice je středomoravským specializovaným centrem pro léčbu onkologických pacientů, kde se soustředí nejdražší léky pro lidi trpící rakovinou. „K omezování této péče nedochází. Takové případy nemáme,“ uvedl Havrlant.

V médiích se tento týden objevily informace o tom, že jedna severomoravská nemocnice si kvůli finančním limitům nechala od právníka sepsat smlouvu, podle které by pacient mohl sám zaplatit operaci srdce, aby se k ní dostal hned. Stejně tak se mezi onkology hovoří o vyčerpání financí na nákladnou onkologickou léčbu.

V případě, že by se nemocnému stalo, že jej nemocnice kvůli vyčerpanému limitu u pojišťovny odmítne či odkáže na příští rok, doporučují odborníci obrátit se na zdravotní pojišťovnu, která by měla poradit zařízení, kde ještě limit není vyčerpán.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?