Plíseň na nohou může být následek špatné hygieny. Někdy na ni pomáhá octová či česneková lázeň

7. 8. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/Photoboyko

Teplé letní počasí láká lidi k návštěvě bazénů a aquaparků, kde hrozí určité riziko nákazy plísňovou infekcí. Pokud se na podobném místě pohybujete, je nezbytné dodržovat zásady správné hygieny a po ukončení aktivit své nohy řádně usušit. Jak se případně s plísní na nohou vypořádat a jaké má příznaky, se dočtete o pár řádků níže.

Co je plíseň na nohou?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je plíseň na nohou?
  2. Jak vypadá plíseň na nohou?
  3. Příčiny vzniku plísně na nohou
  4. Jak se zbavit plísně na nohou?
  5. Co na plíseň nohou pomáhá?

Plíseň nohou neboli mykóza nohou či atletická noha je poměrně běžná infekce způsobená nejčastěji dermatofyty, což je skupina hub, kterým se daří v teplém a vlhkém prostředí, nebo dalšími typy plísní a kvasinek. Tyto organismy typicky infikují horní vrstvu kůže, a to zejména mezi prsty, na patě a na chodidle. Pokud problém není léčen, může se plíseň rozšířit  také do jiných částí těla, například na ruce.

Dané obtíže často doprovází svědění a pálení postiženého místa. Kůže na nohou někdy navíc zčervená, je šupinatá a popraskaná nebo se na ní začnou tvořit puchýře. V závažnějších případech dochází k různým deformacím nehtů u prstů na nohou a změně jejich barvy. Infekce je vysoce nakažlivá a může se šířit přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo chůzí naboso ve společných prostorách, jako jsou šatny, bazény a sprchy.

Dobrou zprávou je, že plíseň nohou je poměrně jednoduše zvládnutelná při správné péči a preventivních opatřeních. Léčbu je však nezbytné zahájit okamžitě, jakmile člověk problémy zaznamená. Dodržování správných hygienických postupů a vyhýbání se rizikovým faktorům je klíčem k udržení zdravých nohou bez plísní.

Plíseň nehtů na nohou

S uvedenými potížemi se často pojí také plíseň na nehtech u nohou (tzv. onychomykóza). Dermatofyty v tomto případě napadají nehtové lůžko a nehtovou ploténku. Plíseň nehtů na nohou se přitom častěji vyskytuje u starších dospělých a osob s oslabeným imunitním systémem, cukrovkou nebo špatným krevním oběhem.

Plíseň nehtů na nohou se projevuje řadou nápadných příznaků. Jednou z běžných indikací je změna barvy postiženého nehtu, kdy se nehet jeví jako bílý, žlutý, nebo dokonce nahnědlý. Dalším charakteristickým příznakem je ztluštění nehtu, které může ovlivnit jak nehtovou ploténku, tak nehtové lůžko a změnit strukturu a celkový vzhled nehtu.

Kromě změny barvy a ztluštění může plíseň zapříčinit také zkřehnutí nehtu a náchylnost k drolení nebo lámání. Tato křehkost často způsobuje, že postižený nehet je citlivý k dalšímu poškození a může přispívat k nepohodlí nebo bolesti, zejména při nošení bot nebo při chůzi. U infikovaného nehtu může navíc dojít i k jeho deformaci.

Léčba plísně nehtů na nohou může být náročná a dlouhodobá. Volně prodejné antimykotické krémy a masti jsou obecně méně účinné na plísně nehtů na nohou ve srovnání s kožními infekcemi, protože nepronikají do nehtu dostatečně hluboko. Vedle toho orální antifungální léky na předpis jsou účinnější, ale mají potenciální vedlejší účinky. Existují však také modernější způsoby léčby, jako jsou léčivé laky na nehty či laserová terapie. V závažných případech pak může být nutné chirurgické odstranění infikovaného nehtu. [1, 2, 3, 4, 56]

Jak vypadá plíseň na nohou?

Příznaky plísně na nohou se mohou případ od případu lišit. Zpravidla je však pro dané potíže charakteristických několik projevů, které se u pacienta objevují v závislosti na závažnosti a konkrétním typu houbové infekce. Mezi ty nejběžnější projevy plísně nohou se řadí například následující symptomy:

  • Červené, šupinaté skvrny: jedním z nejčastějších příznaků jsou červené, zanícené a šupinaté skvrny na kůži, zejména mezi prsty.
  • Svědění a pálení kůže: infikované oblasti mohou velmi svědit a případně také pálit. Škrábání postižené oblasti může vést k dalšímu podráždění a potenciálně k sekundárním bakteriálním infekcím.
  • Popraskaná a odlupující se kůže: kůže, zejména mezi prsty, může praskat a loupat se, což někdy způsobuje bolest, vznik vředů či prasklin.
  • Puchýře: na chodidlech nohou nebo mezi prsty se mohou tvořit malé puchýře naplněné tekutinou. Tyto puchýře mohou prasknout, což vede k dalšímu podráždění a riziku infekce.
  • Oteklá a zanícená kůže: kůže kolem infikované oblasti může otékat a zanítit se, což zvyšuje nepohodlí a bolest postižené nohy.
  • Infekce mokasínového typu: v některých případech může plíseň způsobit chronický stav, který postihuje chodidla, kde se tvoří zesílená, popraskaná a šupinatá kůže. Kvůli svému vzhledu se tento jev někdy nazývá jako infekce mokasínového typu.

Výše uvedené příznaky projevující se v případě plísně nohou jsou obecně snadno rozpoznatelné, ale přesto by je měl diagnostikovat zdravotnický pracovník. Díky odbornému vyšetření je možné zajistit správnou léčbu a případně také vyloučit další stavy, které by se mohly projevovat podobnými příznaky. [7, 8, 9, 10]

Příčiny vzniku plísně na nohou

Co se týče původce potíží, tak jak už bylo řečeno, plíseň nohou je způsobena především dermatofyty. Tyto houby jsou zodpovědné za většinu případů plísňových infekcí nohou a nehtů. K rozvoji a šíření plísní na nohou však mohou vést určité faktory, respektive nevhodné hygienické návyky a chování pacienta.

Jednou z hlavních příčin plísní nohou je vystavení chodidel vlhkému a teplému prostředí. Plísně, které jsou za problémy odpovědné, v takových podmínkách kvetou, takže místa, jako jsou veřejné sprchy, šatny a bazény, jsou běžnými zdroji infekce. Chůze naboso v takových místech tedy zvyšuje riziko kontaktu s dermatofyty a kombinace tepla a vlhkosti v těchto společných prostorách poskytuje ideální prostředí pro růst a přenos plísní.

Kvasinková infekce v intimních partiích trápí ženy i muže. Jak ji léčit?
Přečtěte si také:

Kvasinková infekce v intimních partiích trápí ženy i muže. Jak ji léčit?

Dalším významným faktorem přispívajícím k rozvoji plísní na nohou je špatná hygiena. Neudržování chodidel v čistotě a suchu může vytvořit prostředí, kde se houbám dobře daří. Pakliže si dotyčná osoba nemyje pravidelně nohy nebo je důkladně nesuší, zejména mezi prsty, může na nich dojít k množení plísní. Správná hygiena nohou je proto v rámci prevence plísňových infekcí zcela nezbytná.

Zásadní roli hrají také zpocené nohy. Jedinci, kterým se potí nohy, ať už v důsledku hyperhidrózy (nadměrného pocení), nebo nošení neprodyšných bot a ponožek, jsou náchylnější k rozvoji plísní na nohou. Neustálá vlhkost z potu vytváří dokonalou živnou půdu pro plísně. Stejně tak nošení bot a ponožek, které neumožňují řádné větrání, může zachycovat vlhkost a teplo, což dále zvyšuje riziko infekce.

Kromě toho může infekci šířit také sdílení osobních věcí s někým, kdo už plíseň na nohou má. Předměty, jako jsou ručníky, ponožky a boty, mohou obsahovat spory plísní, které se jednoduše přenesou na kůži jiné osoby. Je proto důležité vyhnout se sdílení těchto věcí a zajistit, aby byly dané  předměty řádně vyčištěny a vysušeny před jejich dalším použitím. [11, 12, 13, 14, 15]

Jak se zbavit plísně na nohou?

Pokud vás zajímá, jak nad plísní na nohou vyzrát, zbavit se těchto problémů vyžaduje zpravidla kombinaci dodržování správné hygieny, užívání volně prodejných přípravků proti mykóze a v závažnějších případech také užívání léků na předpis. Účinná léčba pro odstranění plísní nohou tak obvykle zahrnuje následující kroky:

  • Správná hygiena: dodržování důkladné hygieny nohou je zásadní při léčbě mykózy. Umývejte si proto nohy denně mýdlem a vodou. Po jejich umytí řádně každé místo osušte, protože vlhkost může infekci zhoršit. Je také důležité udržovat nohy během celého dne v suchu. Pravidelně měňte ponožky, zvláště pokud se vaše nohy potí, a používejte ponožky, které dobře odvádějí vlhkost. Vyhněte se nošení stejných bot každý den a před dalším nošením dejte botám čas, aby se vyvětraly a úplně vyschly.
  • Volně prodejné přípravky: u mírných případů mykózy jsou často účinné volně prodejné antimykotické krémy, spreje, pudry a pleťové vody. Mezi běžné účinné látky v těchto produktech patří klotrimazol, mikonazol a terbinafin. Protiplísňovou léčbu vždy aplikujte podle pokynů v příbalovém letáku, obvykle jednou nebo dvakrát denně po uvedenou dobu, a to i v případě, že dojde ke zlepšení příznaků.
  • Léky na předpis: pokud volně prodejné přípravky a domácí léčba nejsou účinné nebo pokud je infekce závažná nebo se opakuje, je potřeba konzultovat problém se svým lékařem. Ten vám může předepsat silné antifungální krémy nebo perorální léky. Perorální antifungální léky se přitom obvykle předepisují na několik týdnů až měsíců v závislosti na závažnosti infekce.
  • Preventivní opatření: klíčem k zamezení návratu infekce je pak dodržování určitých preventivních opatření. Pokračujte proto v důkladné hygieně nohou, udržujte nohy v suchu a vyhýbejte se chůzi naboso ve společných prostorách. Boty a osobní věci, které mohly přijít do kontaktu s houbou, pravidelně dezinfikujte. [16, 17, 18, 19, 20]

Co na plíseň nohou pomáhá?

Kromě užívání volně prodejných léčiv a léků na předpis mohou pomoci zmírnit příznaky mykózy a podpořit proces hojení i některé domácí procedury. Například namáčení nohou v roztoku teplé vody a octa nebo epsomské soli může pomoci snížit svědění a nepohodlí. Je přitom potřeba provádět tuto proceduru každý den po dobu alespoň 15 minut.

Užitečný je pak také tea tree olej, který je známý pro své antimykotické vlastnosti. Ideální je aplikovat ho lokálně ve zředěné formě na postižená místa. Je však důležité si uvědomit, že i když tyto domácí procedury mohou pacientovi poskytnout úlevu, neměly by nahrazovat konvenční léčbu, a to zejména u závažnějších infekcí.

Několik studií také zjistilo, že  proti některým houbám a bakteriím je účinný i česnek. Extrakt z česneku údajně dokáže zlikvidovat různé choroboplodné zárodky nebo zastavit jejich růst. V rámci lidového léčitelství se tak doporučuje rozdrtit tři až čtyři stroužky česneku a přidat je do lavoru či jiné nádoby s teplou vodou. Nohy v této lázni namáčejte po dobu asi 30 minut každý den.  

Antifungální vlastnosti má podle některých zdrojů také hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda. Pro zmírnění potíží tak můžete smíchat asi půl šálku jedlé sody s teplou vodou v lavoru nebo v umyvadle a namáčet nohy v této koupeli po dobu 15 až 20 minut, a to dvakrát denně. Po dokončení procedury nohy už neoplachujte a nezapomeňte je vždy řádně osušit. [21, 22, 23, 24, 25]

Zdroje: mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, internimedicina.cz, koznihk.cz, dermatologiepropraxi.cz, wikiskripta.eu, healthline.com, dermnetnz.org, medicalnewstoday.com, nhs.uk, pennmedicine.org, healthdirect.gov.au, webmd.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?