Plzeň má už druhé centrum na vyšetření prsních žláz

16. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové Centrum pro screening zaměřený na karcinom prsu se v pondělí představilo v borské části Fakultní nemocnice (FN) v Plzni. "V celé republice působí dnes šestadvacet takovýchto screeningových center...


Výsledky na mamografu budou vyhodnocovat další odborníci

Nové Centrum pro screening, tedy preventivní prohlídku chorob prsní žlázy, se v pondělí představilo v borské části Fakultní nemocnice (FN) v Plzni. Je v pořadí druhým mamografickým centrem v krajském městě a v Plzeňském kraji vůbec.

„V celé republice působí dnes šestadvacet takovýchto screeningových center, které mapují stav onemocnění rakovinou prsu. V USA má každá osmá žena tuto diagnózu. U nás to tak zlé není, ale zase máme vyšší úmrtnost, protože onemocnění zachycujeme v pozdějších stadiích. Mamografický screening, který jsme zavedli, by měl právě dosáhnout snížení úmrtnosti, když jím podchytíme onemocnění v nižších stadiích. Tento fakt je v zahraničí již statisticky dokázán. V celospolečenském měřítku přijde asi na 80 miliónů korun, bude samozřejmě záležet, kolik žen se do něho zapojí,“ uvedl Zdeněk Chudáček, primář radiodiagnostického oddělení FN. Screening, tedy plošné preventivní mamografické prohlídky, jsou zaměřeny na prevenci rakoviny prsu u žen ve věku od 45 do 69 let, je hrazen ze zdravotního pojištění. Centrum ve FN nabízí tuto službu od září letošního roku a v současné době zde vyšetřují lékaři kolem dvacítky pacientek denně.

Napojení expertů

Centrum nejenže pacientku vyšetří pomocí mamografu, ale v případě sporných a pozitivních nálezů provede také další vyšetření. „V rámci Centra totiž pracuje komise odborníků, kde vedle rentgenologa působí také chirurg, onkolog, gynekolog a patolog. Ti pak navrhují ve sporných případech pacientkám další vyšetření nebo léčbu. To vše v rámci jednoho zdravotnického zařízení,“ doplnil Chudáček. Pro vyšetření v Centru se musí ženy objednat na základě doporučení svého praktického lékaře nebo gynekologa. Objednat se ženy mohou telefonicky ve všední dny od 7 do 14 hodin na čísle 377402116, od konce října i prostřednictvím internetu na webových stránkách FN Plzeň. Čekací doba se pohybuje od deseti dnů. Centrum se nachází v borském areálu FN v prvním poschodí pavilónu č. 6, tedy bývalé Dětské kliniky. Jak Právo informovala tisková mluvčí FN Renata Veselá, úprava prostor přišla na asi čtvrt miliónu korun. Vybavení pro zajištění kontroly jakosti zobrazování, si vyžádalo dalšího půl miliónu Kč. „Samotnou RTG přístrojovou techniku jsme nakupovat nemuseli. Kvalitní mamograf, ultrasonografický přístroj, digitální stereotaxi a termografii již mělo oddělení k dispozici. Mamograf se stereotaxí v hodnotě více než sedm miliónů korun pořídila FN již loni,“ řekla Veselá.

Svatava Hernandezová, Právo, 15.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?