Počet onkologických pracovišť se sníží

11. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový onkologický program, který podpořil ministr Kubinyi, předpokládá zeštíhlení sítě onkologických center. V současné době se totiž zabývá léčbou rakoviny mnohem více pracovišť, než kolik je jich zapotřebí. Potvrdil to i předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček...


Praha/ Ostrava - Každý třetí Čech onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Tato nepříznivá čísla má změnit onkologický program, jehož cíl podpořil ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, který začínal svou lékařskou praxi v roce 1979 v Paskově jako onkolog.

Program zahrnuje nejen vyhledávání a včasný záchyt zhoubných onemocnění, léčbu, prevenci i osvětu, ale zejména zeštíhlení sítě onkologických center.

Jako houby po dešti

V současné době se totiž zabývá léčbou rakoviny mnohem více pracovišť, než kolik je jich zapotřebí.

„Rostou jako houby po dešti. Proto jsem se rozhodl výstavbu nových nepovolovat,“ řekl Kubinyi.

Dále upozornil, že hlavním cílem národního onkologického programu je ve změti pracovišť, která se zabývají léčbou rakoviny, zřetelně označit ta, jež jsou špičkově pro komplexní onkologickou péči vybavena. A těch podle něj nebude více než krajů.

„Lidé mají právo vědět, kde jim bude poskytnuta špičková a komplexní péče,“ upozornil Kubinyi s tím, že nemocní, kteří budou chtít kvalitní léčbu, budou sice muset dojíždět dál, ale vyplatí se jim to.

„Pokud by se ministerstvo rozhodlorušit onkologická pracovištěfakultních nemocnic, stalo by sečeské zdravotnictví Kocourkovem,“říká šéf Radioterapeutické klinikyve FNsPO Pavel Vodvářka.

Nepopulární, ale nutný krok

Slova Kubinyiho potvrdil i předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

„Rakovinu léčí dobře jen ten, kdo ji léčí dlouho a často. Pro mnohá onkologická pracoviště to bude sice velmi nepopulární krok, je ale naprosto nutný, aby se péče zlevnila a zkvalitnila,“ poznamenal Vorlíček.

Radioterapeutická klinika ostravské fakultní nemocnice certifikát podle Vorlíčka získá. Primář tohoto zařízení Pavel Vodvářka uvedl, že pokud by se ministerstvo rozhodlo rušit onkologická pracoviště fakultních nemocnic, stalo by se české zdravotnictví Kocourkovem.

„Právě v těchto nemocnicích je totiž o pacienty postaráno od stanovení diagnózy až k případné podpůrné léčbě pro umírající,“ zdůraznil Vodvářka s tím, že nemocným s rakovinou jsou v případě potřeby k dispozici všechna oddělení fakultní nemocnice.

„Jsme také vybaveni nejmodernějšími přístroji a navíc se zabýváme i výukou zdravotnického personálu,“ sdělil Vodvářka.

Alexandra Buršíková, Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?