Počítačový program umí předpovídat rizika onemocnění srdce

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový počítačový program může pomoci při předpovídání rizika srdečního nebo mrtvičného záchvatu u pacientů v časovém úseku přesahujícím deset let. Program se jmenuje HeartScope a vyvinula ho Evropská kardiologická společnost. Vyhodnocuje individuální rizikové faktory...


PAŘÍŽ - jako jsou například vysoký krevní tlak, hladina cholesterolu či účinky zlozvyku kouření cigaret, bere v úvahu pacientův věk a pohlaví a určuje osobnostní profil rizika.

HeartScore ukazuje proměny rizikových faktorů. Jestliže tedy kuřák svého zlozvyku zanechá, program to zaregistruje. „Je to vynikající nástroj, který lékařům pomůže lépe předvídat rizika a hovořit o nich s pacienty,“ prohlásil profesor Jean-Pierre Bassand, předseda kardiologické společnosti.

V programu jsou zaneseny údaje z odborných prací z dvanácti evropských zemí o 210 tisíc pacientech. Bere se přitom v úvahu, ženejnižší riziko onemocnění srdeční chorobou je ve Španělsku, Itálii nebo ve Francii. Kardiologická společnost má za to, že v budoucnosti bude možno vyvinout jednotlivé národní verze programu.

Program si bezplatněstáhněte z webu Evropskékardiologické společnosti:www.escardio.org/HeartScore.

„Kardiovaskulární nemoci jsou v Evropě hlavní příčinou úmrtí. Je to o to horší, že jim lze předcházet či je oddalovat vylepšováním životního stylu,“ řekl Bassand.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?