Podezření na nádor prsu? Operace není nezbytná!

26. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní přístroj umožňuje lékařům, aby ženám šetrněji vyšetřili prs, ve kterém nemohou vyloučit nádor. Pomocí nové metody tzv. miniinvazivní vakuové biopsie odeberou z podezřelého místa v prsu dostatečně velký vzorek na rozbor...


Žena při tom nemusí na operaci, jak tomu bylo doposud.

Po výkonu navíc nezůstanou na prsu prakticky žádné změny. To je důležité. Deformaci, ke které po operacích často dochází, ženy psychicky velmi špatně nesou. Prsy jsou pro ně jedním z hlavním symbolů ženství. Nové přístroje na vakuovou biopsii máme v republice zatím jenom tři: ve fakultních nemocnicích v Olomouci a v Plzni, ale také v soukromém zdravotnickém zařízení Mediekos Labor ve Zlíně.

Pacientka měla štěstí

Štěstí při vší smůle měla pacientka, které MUDr. Marie Hartlová, primářka Radiologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci, odebrala z prsu vzorek tkáně pomocí přístroje na vakuovou biopsii. Užívala hormonální substituci, protože ji trápily problémy s přechodem. Kvůli pilulkám, které vyrovnávaly kolísající hladiny hormonů, ji gynekolog poslal na preventivní prohlídku na mamograf, jak to je běžné. Na snímcích lékaři nalezli podezřelé drobné kalcifikace v prsu (malé částečky vápníku). To je stav, ze kterého se někdy může, ale nemusí vyvinout zhoubný nádor. Ženu proto odeslali na vakuovou biopsii. Tam jí mikrokalcifikace odebrali. Histologický rozbor ukázal, že v tkáni je zhoubný nádor. Byl tak malý, že jej lékař ani žena nemohli vyhmatat. Pacientka měla štěstí. Šance na uzdravení bývají totiž v počátečním stadiu choroby velké. Pohybují se okolo 90 %. U nádorů v pokročilých stádiích bývají naopak malé: kolem 25 %. Od letošního léta začnou praktičtí lékaři a gynekologové zvát pacientky od 45 roků věku na preventivní (screeningové) snímkování: mamografie. Dá se očekávat, že díky tomu ubude žen, které přicházejí s nádorem v pokročilém stadiu a přibude žen s nádory v časných stadiích.

Není nutný pobyt v nemocnici

Primářka Hartlová právě vysvětluje jedné z pacientek, jak bude vakuová biopsie probíhat. Dělá to u všech žen. Jsou potom klidnější a lépe spolupracují. „Pro většinu z nich bývá obvykle příjemné zjištění, že nejde o operaci, ale o ambulantní výkon,“ říká primářka Hartlová. „Proto se před vyšetřením mohou najíst a pokud se cítí hodně nervózní, nic nebrání tomu, aby si vzaly lék na uklidnění. Většina žen však takový prostředek nepotřebuje.“ Výkon trvá přibližně hodinu. Lékaři ho provádějí při lokálním znecitlivění. Zavedou do prsu silnou jehlu, která jim umožňuje odebrat dostatečný vzorek tkáně. Odběr je vůči tkáni prsu velmi šetrný. Nedochází při něm k pohmoždění prsní žlázy, které je obvyklé při chirurgickém výkonu, a na které prsní žláza bývá velmi citlivá. Po zákroku stlačí ženě prs na 20 minut k hrudníku, aby zastavily drobné krvácení z místa vpichu. Pacientka by ten den neměla dělat nic, co by zbytečně zatěžovalo paži na straně vyšetřovaného prsu.

Přístroj za víc než milión

Radiologové v Olomouci zaměřují cestu jehly k nádoru pomocí mamografu, tedy speciálního rentgenu. „To proto, že na rozdíl od ultrazvuku můžeme na rentgenu důležité mikrokalcifikace vidět,“ vysvětluje primářka Hartlová. V době, kdy v Olomouci neměli přístroj pro miniinvazivní vakuovou biopsii prsu, museli lékaři ložiska mikrokalcifikací lokalizovat pomocí drátku, který zavedli do podezřelé oblasti. Tento drátek byl pro chirurga vodítkem, kde odstranit tkáň. Operace však vyžadovala celkovou anestézii, týdenní pobyt v nemocnici, pracovní neschopnost a na prsu obvykle zanechala viditelné stopy. Ovšem ve srovnání s vakuovou biopsií byla a je o polovinu levnější. Hlavním důvodem, proč vakuová biopsie bývá tak nákladná, je cena přístroje (1 200 000 Kč), cena jehly a setu na jedno použití (12 500). „Ženy se však nemusí obávat, že by musely v indikovaných, tedy v případech určených lékařem, na tento výkon připlácet,“ říká doktorka Hartlová. „Předpokládáme, že v nejbližší době VZP schválí jeho kompletní hrazení. Zatím o tom jednáme.“

Většinou jde o nezhoubné nádory

Prohlížím si jehlu na vakuovou biopsii, je silnější než ty na klasické odběry tkání. Uvnitř jehly je miniaturní skalpel. S přístrojem ji spojuje tenká hadička. Vede ke kompresoru, který v jehle vytváří podtlak. Ten lékaři umožňuje, aby z jediného vpichu odebral řadu vzorků silných více než 3 mm a dlouhých až 19 mm. Při vakuové biopsii lékař odstraní všechny zkoumané mikrokalcifikace. To u běžné biopsie nelze. Díky kvalitním vzorkům tkáně může navíc specialista velmi spolehlivě určit, jestli se jedná o zhoubný nebo nezhoubný nádor. A také to, o jaký typ nádoru jde. Do místa, ze kterého lékař odebral vzorky, pak prostřednictvím jehly vpraví značku z biologicky neutrálního materiálu. V případě, že by šlo o zhoubný nádor, pomáhá značka lékařům místo znovu přesně určit. Žena potom podstoupí operaci, při níž jí chirurg nádor odstraní. Podle potřeby absolvuje další léčbu. Zkušenosti radiologů z Olomouce, Plzně a Zlína však ukazují, že v naprosté většině případů se jedná o nezhoubné nádory. Vakuová biopsie umožňuje v takových případech ženám, aby se vyhnuly jakékoliv operaci a všem dalším nepříjemnostem, které s ní obvykle souvisejí. A to je důvod, proč se lékaři snaží o širší zavedení této metody v České republice.

Pomoc ve velkých městech

Finanční podporu a pomoc zdravotnickým zařízením na zakoupení přístroje, který umožňuje precizní a šetrné vyšetření žen při nádorech prsu, se snaží získat Občanské sdružení EVA - Sdružení na podporu onkologické gynekologie. „Sdružení EVA se snaží získat finanční prostředky na věc, která se týká zdraví všech žen, které potřebují onkologickou péči,“ říká její výkonný ředitel doktor Zdeněk Vohnický. Další informace o sdružení EVA na http://www.sdruzeni-eva.cz.

Petr Veselý, Právo, 25.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?