Podle FAO je ptačí chřipka hrozbou pro stále více zemí

22. 8. 2006 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ptačí chřipka je hrozbou pro obyvatele, zvířata i ekonomiku stále většího počtu zemí. Virus H5N1 se dále šíří na asijském, evropském a africkém kontinentu. Jeho přítomnost nyní byla potvrzena v 55 zemích, zatímco v dubnu to bylo 45 zemí. Oznámila to dnes v Římě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Mezi evropské regiony, které organizace považuje za rizikové, patří Balkán a Kavkaz, kde odpočívají tažní ptáci...


Řím - Zde se drůbež většinou chová v domácích hospodářstvích bez pravidelné kontroly, konstatovala agentura Spojených národů.

„Nepředpokládáme, že bychom virus H5N1 vymýtili v případných zdrojích infekce mezi divokými ptáky. Ale můžeme ho zcela vymýtit v chovu drůbeže, což je nejlepší záruka, že nebude mutovat a nezmění se ve virus přenosný na člověka,“ usoudil šéf veterinárního odboru FAO Joseph Domenech.

Od roku 2002 připravil virus ve světě o život 140 lidí, z toho loni 41 a letos 63, uvedla FAO. Ve stejném období zemřelo na ptačí chřipku nebo bylo preventivně vybito 220 milionů ptáků.

Smrtelný virus se dále šíří v Asii, zejména v Indonésii, kde ptačí chřipce podlehlo již 45 osob, v Thajsku a v Laosu. Pokud jde o Afriku, působí virus problémy v Pobřeží slonoviny a v Nigérii.

FAO zdůraznila, že proti nebezpečnému viru je třeba bojovat dlouhodobě a že tento boj je třeba vést na místní, regionální i mezinárodní úrovni, což vyžaduje dlouhodobé financování.

Agentura OSN, která se především zabývá zlepšováním veterinárních služeb ve světě, dosud získala na boj proti ptačí chřipce 67,6 milionu dolarů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?