Podmínky výkonu činnosti pracovníka v sociálních službách

9. 9. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pečuji necelých 8 let o svoji babičku, péči o ni jsem převzala ve chvíli, kdy už byla upoutána na lůžko a moje máma už nebyla schopná, vzhledem ke své práci a fyzické náročnosti, tuto péči zajistit sama. Nejprve jsme v rodině zvažovali možnost babičku umístit do nějakého zařízení, ale nakonec se nám nezdála dostačující osobním potřebám naší babičky.


Ráda si nechává celé hodiny předčítat z novin, byla profesorkou českého a latinského jazyka na gymnáziu a milovala klasiky, které ráda poslouchá po odpoledním čaji. Dalším jejím „nešvarem“ je její záliba v dobrém jídle, ráda si určuje až v daný den ráno, „co poobědvá“. Vzhledem k tomu jsme se dohodli, že bude vhodnější nevyhledávat žádné služby, že tyto úkony umíme zajistit v rámci rodiny. Tatínek mi zajišťuje nákupy autem a maminka mi je jakousi „odbornou“ pracovnicí a dodávala mi podporu. V začátku jsem ještě netušila, že se moje dovednosti rozvinou nejen do role pečovatelky, ale i ošetřovatelky, zdravotní sestry a téměř i doktora.
Mám pocit, že umím pochopit pocity, potřeby, obavy a starosti všedního dne starší generace. Umím se vcítit do jejich obav ze samoty, strachu ze smrti. Trochu mě trápí dnešní pohled na seniory jako „obtížný hmyz, který ujídá z důchodů“. Ráda bych se této práci věnovala i později a chtěla bych vědět, jaká jsou kritéria na tuto pracovní pozici. Jsem vyučená jako obráběčka kovů s maturitou, ale tuhle práci jsem nikdy nedělala, nejčastěji jsem pracovala jako prodavačka.
Děkuji za odpověď. Jarmila D.

Paní Jarmilo, chtěla bych vám úvodem velmi poděkovat za zajímavý dotaz a vyznání, které celou otázku doprovází. Asi máte pravdu, že současná společenská situace a nálada v ní má bohužel tendenci prezentovat seniory jako ty, na které všichni doplácíme a kteří jsou nepotřební a neužiteční, což je samozřejmě holý mýtus, který nemám prostor v tuto chvíli vyvracet. Na ukázce fungování vaší rodiny lze vidět, že vícegenerační soužití bere stáří jako běžnou součást života, kterou lze prožít s úctou a respektem a v kruhu nejbližších. V „nadstandardu“, který popisujete a který vám opravdu žádné jiné zařízení prostě již z principu nemůže nabídnout, protože přítomnost a láskyplnou péči vnučky, dcery a zetě mohou zajistit svým opravdovým zájmem a přítomností právě a jen oni.
Na druhou stranu je zapotřebí vidět i druhou stranu mince, kdy existuje řada zcela konkrétních organizací, projektů, ale i jednotlivců, kteří se snaží vytvořit objektivnější obraz seniora ve společnosti.
Ale zpět k vašemu dotazu, kde se ptáte na podmínky výkonu činnosti pracovníka v sociálních službách, kam spadá právě i pečovatelská činnost v domácnosti, ale i přímá obslužná péče o osoby v ambulantních nebo pobytových zařízeních sociálních služeb a ještě další činnosti (blíže viz § 116 odst. 1, písm. a), b), c), d) zákona o sociálních službách).

Podmínky pro výkon činnosti pracovníka v sociálních službách jsou:
* způsobilost k právním úkonům,
* bezúhonnost – posuzuje se a prokazuje podle § 79 odst. 2 a odst. 3 věty první až třetí zákona o sociálních službách: § 79 odst. 2 Za bezúhonného se pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo nebyl pravomocně odsouzen pro a) úmyslný trestný čin, b) trestný čin spáchaný z nedbalosti v souvislosti s vykonáváním činností při poskytování sociálních služeb nebo činností s nimi srovnatelných, anebo ten, jehož odsouzení pro tyto trestné činy bylo zahlazeno nebo se na něj z jiných důvodů hledí, jako by nebyl odsouzen.

odst. 3 Bezúhonnost se dokládá výpisem z evidence rejstříku trestů a dále doklady prokazujícími splnění podmínky bezúhonnosti vydanými státy, ve kterých se fyzická osoba zdržovala v posledních 3 letech nepřetržitě déle než 3 měsíce. Výpis z evidence rejstříku trestů a další doklady, jimiž se dokládá bezúhonnost, nesmí být starší 3 měsíců. Při uznávání dokladu o bezúhonnosti, který vydal příslušný orgán jiného členského státu Evropské unie, se postupuje podle zvláštního právního předpisu 31). Za účelem doložení bezúhonnosti si registrující orgán vyžádá podle zvláštního právního předpisu 30a) výpis z evidence rejstříku trestů. Žádost o vydání výpisu z evidence rejstříku trestů a výpis z evidence rejstříku trestů se předávají v elektronické podobě, a to způsobem umožňujícím dálkový přístup.

* zdravotní způsobilost – zjišťuje a lékařský posudek o zdravotní způsobilosti vydává praktický lékař a u zaměstnanců lékař závodní preventivní péče,
* odborná způsobilost podle tohoto zákona. Pokud tedy máte zájem pracovat se seniory, tak se vás bude pravděpodobně týkat § 116 odst. 1 písm. a) nebo c) a pro pracovní zařazení z toho plynoucí následující požadavky na vzdělání z odst. 5 písm. a) a c) téhož paragrafu.

§ 116 odst. 5 Odbornou způsobilostí pracovníka v sociálních službách a) uvedeného v odst. 1 písm. a) je základní vzdělání nebo střední vzdělání a absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu; absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu se nevyžaduje u fyzických osob, které získaly podle zvláštního právního předpisu 45) způsobilost k výkonu zdravotnického povolání v oboru ošetřovatel, u fyzických osob, které získaly odbornou způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka podle § 110, a u fyzických osob, které získaly střední vzdělání v oboru vzdělání stanoveném prováděcím právním předpisem, c) uvedeného v odst. 1 písm. c) je základní vzdělání, střední vzdělání, střední vzdělání s výučním listem, střední vzdělání s maturitou nebo vyšší odborné vzdělání a absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu; absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu se nevyžaduje u fyzických osob, které získaly podle zvláštního právního předpisu 45) způsobilost k výkonu zdravotnického povolání v oboru ošetřovatel, u fyzických osob, které získaly odbornou způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka podle § 110, a u fyzických osob, které získaly střední vzdělání v oboru vzdělání stanoveném prováděcím právním předpisem.

Abych vás trochu vyvedla ze spleti paragrafů, budete si muset, podle toho, co uvádíte, doplnit odbornost kvalifikačním kurzem, který je v minimálním rozsahu 150 hodin a jehož obsah stanovuje v § 37 vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách v platném znění. Pořadatelé těchto kurzů bývají často střední odborné školy, které mají příbuzné obory, nestátní neziskové organizace, přehled by měl mít i úřad práce, kde je vhodné informovat se na možnost proplacení kurzu v případě nezaměstnanosti. Velmi důležité je, aby byl kvalifikační kurz akreditovaný, a tuto akreditaci vydává Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (www.mpsv.cz) a právě na jeho stránkách lze najít i celorepublikový seznam těchto kurzů. Přeji vám ještě mnoho krásných chvil při předčítání z tisku a krásné literatury a ať vám nadšení a radost z péče vydrží i do dalšího vzdělávání se a profesního růstu.


Legislativa

– zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů
– vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů

Zajímavé odkazy na organizace
Elpida – www.elpida.cz
Česká asociace pečovatelské služby – www.caps-os.cz
Pečující on-line – www.pecujici.cz
Život 90 – www.zivot90.cz


O autorovi: Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?