Policie odložila trestní oznámení Karlovarského kraje na Ratha

21. 8. 2006 10:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie v Sokolově odložila trestní oznámení, které podala na ministra zdravotnictví Davida Ratha za údajné šíření poplašné zprávy rada Karlovarského kraje. V rozhodnutí o odložení případu policie uvádí, že ministr mínil svá slova o rozvrácenosti nemocnic v Karlovarském kraji jako nadsázku...


Karlovy Vary - Podle vyšetřovatelů nešlo o šíření poplašné zprávy, protože Rathovy výroky nevyvolaly živelné negativní ohlasy z řad obyvatelstva a v nemocnicích. Informoval o tom mluvčí kraje Jan Kopál.

Rada Karlovarského kraje v trestním oznámení napadla také ministrova slova o tom, že zabrání, aby nemocnice v Praze podléhající ministerstvu zdravotnictví přijímaly k ošetření představitele kraje a jejich blízké příbuzné. Také s tímto argumentem ale neuspěla. Podle policistů Rath nemohl svou výhružku reálně naplnit a zamezit případné hospitalizaci představitelů kraje. „To, že bylo trestní oznámení odloženo, mě překvapuje,“ řekl hejtman Josef Pavel.

Podle hejtmana to znamená, že každý může v rozporu se skutečností veřejně prohlašovat, že hospitalizace v nemocnicích Karlovarského kraje je životu a zdraví nebezpečná, a nešíří poplašnou zprávu. „Asi stačí, když poté řekne, že prohlášení byla přehnaná nadsázka. Tím se ale přeci otevřeně přiznává k úmyslné pomluvě. Mrzí mne, že se pan Rath takto vyjadřuje, ačkoliv by jako politik a lékař měl ctít slušnost a etiku. Mrzí mě, že za své jednání podle vyšetřovatele nemusí nést odpovědnost,“ uvedl Pavel.

Rath na mítinku v Sokolově před parlamentními volbami uvedl, že zabrání představitelům kraje a jejich blízkým v ošetření v pražských zdravotnických zařízeních přímo řízených ministerstvem. Krajské nemocnice sloučené do akciové společnosti označil jako nestabilní a rozvrácené, v nichž chybí dostatek odborného zdravotního personálu.

Ministr pak v reakci na sokolovský mítink ČTK před časem řekl, že jeho projev byl nadsázkou. Chtěl prý zabránit tomu, aby krajští politici ODS, kteří údajně způsobí privatizací rozvrat tamních nemocnic, se sami „jako papaláši jeli léčit jinam, třeba na pražské kliniky, a na své spoluobčany nechali působit důsledky své činnosti“.

Ratha za jeho slova kritizoval i předseda Společnosti lékařské etiky Purkyňovy lékařské společnosti Jan Payn. Ministr podle něj překročil meze lékařské etiky, když hrozil špatnou péčí v nemocnicích, jež byly převedeny na akciové společnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?