Polsko objednalo přes milion vakcín proti pravým neštovicím

20. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polsko brzy obdrží více než jeden milion vakcín proti pravým neštovicím v rámci přípravy země na případné teroristické hrozby…

VARŠAVA – Oznámil to polský premiér Leszek Miller.

Předseda vlády uvedl, že Polsko v brzké době obdrží první dodávku asi 100 tisíc dávek a později více než jeden milion dalších. Vakcíny se mají uskladnit v rámci preventivních opatření, prohlásil prezident, neuvedl však žádné časové podrobnosti ani zdroj dodávek.

Kwaśniewski a Miller během zasedání Rady národní bezpečnosti diskutovali společně s bezpečnostními představiteli a zdravotníky o možných hrozbách vycházejících z mezinárodní situace a z terorismu.

„Informace, které jsme získali, nehovoří v tuto chvíli o žádném přímém ohrožení pro Polsko a pro naši společnost,“ prohlásil prezident.

Fakta a čísla o pravých neštovicích

Pravé neštovice se naposledy objevily v Somálsku v roce 1977 a v roce 1979 byly Světovou zdravotnickou organizací prohlášeny za vymýcené.

Všechny zásoby viru pravých neštovic měly být zničeny s výjimkou vzorků ve dvou oficiálních laboratořích v Rusku a ve Spojených státech. Avšak odborníci se obávají, že nepřátelské státy nebo teroristické skupiny mohou disponovat tímto virem a mohly by jej použít při útoku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?