Poplatky vyhnaly lidi z pohotovostí

16. 12. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Bude to rok, co pacienti musí v ordinacích, nemocnicích a v lékárnách platit zdravotnické poplatky. Většinu lidí sice nepřiměly k tomu, aby své lékaře navštěvovali méně často než v loňském roce, ve snaze ušetřit devadesát korun za poplatek se ale aspoň snaží vyhnout hlavně pohotovostem.


* Pacienti šetří především v lékárnách

* Peníze přispívají na vážně nemocné

* Nemocnice za poplatky nakupují přístroje

Bude to rok, co pacienti musí v ordinacích, nemocnicích a v lékárnách platit zdravotnické poplatky. Většinu lidí sice nepřiměly k tomu, aby své lékaře navštěvovali méně často než v loňském roce, ve snaze ušetřit devadesát korun za poplatek se ale aspoň snaží vyhnout hlavně pohotovostem. Tam chodí skoro o 35 procent lidí méně než loni.

Jen letos by se podle odhadů mělo na poplatcích vybrat více než pět miliard korun.

„Lidé se báli chodit spíše ze začátku roku. Myslela jsem si, že přestanou chodit s každou vyrážkou, ale není tomu tak. Během roku se počet pacientů opět zvýšil a byl stejný jako bez poplatků,“ říká Dagmar Šilerová, praktická lékařka ze Slavkova u Brna. Stejně mluví i další praktici, které HN oslovily. Plné čekárny lidí mají také ambulantní specialisté i krajské a fakultní nemocnice.

A tak úbytek pacientů je patrný především na pohotovostech všeobecných i zubních.“Pokud jde o zubní pohotovost, nechají si lidé problémy ke svému běžnému zubaři. Jdou opravdu jen v nejnutnějších případech,“ popisuje bývalý prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Dalším místem, kde pacienti chtějí na poplatcích šetřit, jsou kromě pohotovostí i lékárny.

Peníze na vážně nemocné

„Když předepisuji léky, tak se už pacienti ptají, jestli je opravdu potřebují,“ poznamenává brněnský neurolog Roman Flašar. Levné léky, jako je například ibuprofen a acylpyrin, si lidé raději nakupují v lékárnách bez receptu. „Chovají se šetrněji a léky do padesáti korun si kupují bez receptu, aby nemuseli platit za poplatek,“ říká Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodařských novin iHNED nebo ZDE.

Petra Benešová, Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?