Poradna pro diabetiky

23. 11. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V dnešní poradně se opět zaměříme na dodržování diabetické diety. Neboť bez spolupráce pacienta a bez toho, aby pochopil zásady diabetické diety, nelze nikdy cukrovku správně léčit.


Dotaz: Dobrý den, mám asi rok zjištěnou cukrovku 2. typu, obezitu a vysoký tlak. Jsem léčena Sioforem a měla jsem cukr v rozmezí 8 až 10, teď jsem prodělala osobní tragédii – vážně mi onemocněl manžel, se kterým jsem měla velmi pěkný vztah, žili jsme spolu třináct let. Manžel ochrnul a po dvou měsících zemřel.

Zhubla jsem asi o osm kilogramů a cukr se mi zvýšil při prvním měsíci manželovi choroby na 15. Lékařka mi nasadila Humulin dvakrát denně, jsem z toho v šoku, doteď jsem nebrala cukrovku vážně a vlastně o ní nic nevím. Poraďte mi, prosím: je šance, že pokud snížím váhu, BMI mám skoro 50, že se mi po redukci hmotnosti sníží cukr? Jaký vliv má psychika na vývoj cukrovky a na hladinu cukru? Také bych uvítala nějaké rady, co se diabetické diety týká.

Děkuji, J. S., Kolín

Máte pravdu, že redukce hmotnosti by vašemu zdraví velmi prospěla. Pacienti, kterým se podaří zhubnout, se často zbaví nutnosti aplikovat inzulin, někdy i nutnosti užívat léky (Siofor), jestliže mají dost vlastního inzulinu. V každém případě ale bývá nezbytné dodržovat diabetickou dietu. Ztráta blízkého člověka znamená obvykle skutečný stres, a tím i zhoršení diabetu.


Při dietě u mne – diabetika 2. typu, věk 60 let – dochází ke ztrátě svaloviny/bílkoviny. Váha tělesná se ale v rámci předepsané diety nemění. Nejvíce je úbytek patrný v obfoto: lasti stehenního svalstva a hýždí. Lze tento trend nějak zastavit či dokonce zvrátit, aniž by došlo ke zvýšení celkové váhy?

Děkuji za odpověď. D. Š., Horažďovice

Příčinou úbytku svaloviny v oblasti hýždí a stehen může být jedna z forem diabetické polyneuropatie – asymetrická proximální motorická neuropatie, která postihuje zejména starší muže s diabetem 2. typu. V popředí je slabost a úbytek stehenních a hýžďových svalů. Poté se mohou dostavit bolesti, pohybové poruchy, záškuby. Nemocný může přestat chodit.

Příčinou jsou opakované hyperglykemie (vysoké hladiny cukru v krvi). K úpravě stavu je třeba trvale dosáhnout hladin cukru v krvi, které se blíží normálním hodnotám. Vymizení výše popsaných potíží může ovšem trvat řadu měsíců, někdy i let. K potvrzení diagnózy je nutné neurologické vyšetření. Lze doporučit velmi pečlivé dodržování diabetické diety.

Jestliže dochází k úbytku svalové hmoty všude na těle a hladiny cukru v krvi se blíží normálním hodnotám, je třeba hledat příčinu v malé fyzické aktivitě a současně v nedostatku kvalitních bílkovin v jídelníčku.


Mamince je 60 let, má cukrovku asi 25 let, dnes si píchá inzulin 5krát denně, dietu moc nedodržuje. Nedávno ji začaly brnět nohy, má je méně citlivé a už podruhé jí laserovali obě oči (na jednom asi 500, na druhém asi 1000 bodů). Lze léčit nebo zpomalit poškození nervů a cév (léky nebo tím, že by začala striktně dodržovat dietu), nebo je už pozdě? Jak rychle neuropatie a poškození očí probíhá? Je možné oslepnout?

L. P., Brno

Poškození nervů a cév lze vždy zpomalit důsledným dodržováním diabetické diety a co nejpřesnějším zachováváním léčebného režimu (doba aplikace inzulinu, technika aplikace, dávkování, interval aplikace inzulinu– jídlo). Dá se říci, že nikdy není pozdě. Vaší mamince hrozí větší zdravotní komplikace, než má dosud, pokud nebude dodržovat diabetickou dietu a léčebný režim. Oslepnout je možné a komplikace cukrovky jsou nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích.

Poškození sítnice oka (retinopatie), poškození nervů (neuropatie) i všechny ostatní komplikace diabetu probíhají u každého nemocného různou rychlostí. Záleží také na určitých dědičných faktorech, jaké komplikace se u pacienta, který nemá cukrovku pod kontrolou, objeví a jak rychle se bude choroba rozvíjet. Moje babička má stařeckou cukrovku. Podle jejího lékaře je to příčina všech potíží, na které si stěžuje, například bolestí nohou, ramenou, chodidel, únavy, nespavosti a mnoha dalších. Výsledkem je její velká pasivita. Chodí jen minimálně. Ráda bych babičce pomohla a mám dojem, že by ocenila každou novinku ve své léčbě.


Chtěla jsem se zeptat na jakákoli nadstandardní vylepšení běžné léčby – například lázeňské pobyty pro diabetiky, přístroje na měření cukru apod.

B. M., Lanškroun

Podle skromných údajů, které uvádíte, je skutečně možné a pravděpodobné, že potíže vaší babičky jsou skutečně způsobeny špatně kompenzovanou cukrovkou. Prvním předpokladem úspěšné léčby cukrovky je striktní dodržování diabetické diety. K tomu je třeba, aby jejím zásadám rozuměl nejen pacient, ale i osoba, která mu nakupuje a vaří.

Druhým předpokladem je, aby si pacient mohl sám kontrolovat hladinu cukru v krvi i mimo termíny kontrol u svého diabetologa či praktického lékaře. K tomu slouží nejčastěji diagnostické proužky Diaphan, které může diabetolog předepsat všem svým pacientům, hradí pojišťovna všem diabetikům. Další možností, ovšem finančně náročnější, je pořízení vlastního glukometru.

Glukometr je přístroj, jenž v domácích podmínkách měří hladinu cukru v krvi. V některých případech ho pacientovi hradi, spolu s nutným spotřebním materiálem, zdravotní pojišťovna. Ostatní pacienti si mohou přístroj i příslušné proužky k měření glykemie z krve zakoupit sami. Přístroj stojí od 1do 5 tisíc korun. V tomto případě by bylo vhodné domluvit se s ošetřujícím diabetologem a zeptat se ho na jeho zkušenost s jednotlivými výrobci glukometrů.

Na lázně hrazené pojišťovnou má pacient nárok do půl roku po zachycení cukrovky, pak po dvou letech a při prvním objevení se pozdních následků cukrovky. Pacient, jenž jede do lázní, musí být dobře kompenzován, v dobrém zdravotním stavu a soběstačný po mentální a pohybové stránce.
Dále existují lázeňské a výukové (edukační) pobyty pro diabetiky, které si pacient hradí sám, ale platí pro ně stejná kritéria jako pro lázeňské pobyty hrazené pojišťovnou.


Moje babička měla u lékaře zvýšenou hladinu cukru – 6,7, po dietě má hodnotu kolem 4. Cukrovku nemá, ale od té doby přestala úplně používat cukr. Nezpůsobí si jiné zdravotní potíže?

J. K., Uhlířské Janovice

Jestliže měla vaše babička zvýšenou hladinu cukru nalačno nebo má porušenou toleranci cukrů, pak je zcela na místě dodržovat diabetickou dietu. Zásady diabetické diety se shodují se zásadami racionální výživy, a tak jejím dodržováním ani konzumací výrobků se sníženým obsahem cukrů (vhodných pro diabetiky) si zcela jistě babička cukrovku ani jiné zdravotní potíže nezpůsobí.


Motto: Klíčem ke správné léčbě diabetu je pacient a jeho vůle.

Zásady diabetické diety

Diabetik nesmí jíst cukr a med.

Složených cukrů smí sníst jen přesně stanovené množství, je určí jeho ošetřující lékař.
Základní diabetická dieta je 225 g sacharidů na den.

Potraviny, které obsahují složené cukry (mouka a obilné výrobky, luštěniny, brambory a výrobky z nich, ovoce, ořechy, mák), je nutné odvažovat, alespoň na počátku léčby prvního půl roku. Asi po třech dalších měsících je vhodné se k vážení vrátit, aby si pacient ověřil správnost svého odhadu. Vážit tyto potraviny je třeba vždy, když hladiny cukru v krvi nebudou z jakéhokoli důvodu uspokojivé.

Pokrmy s obsahem sacharidů musí být v průběhu dne rovnoměrně rozloženy. Tento jídelní plán by měl být každý den stejný, co se týká hmotnosti sacharidů a doby jídla. Vhodná přestávka mezi dvěma hlavními jídly je šest hodin. Po třech hodinách mezi ně zařadíme svačiny a druhou večeři, pokud ošetřující lékař neurčí jinak.

Je třeba vypít 2,5 až 3 litry tekutin denně – podle počasí a fyzické aktivity – jestliže není potřebné omezit jejich příjem z důvodu jiného onemocnění.

Své dotazy týkající se diabetologické poradny můžete směrovat na e-mailovou adresu: redakcepl@mf.cz


Připravila: MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?