Poradna pro diabetiky

7. 12. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Diabetes je bohužel rozšířené onemocnění, s nímž bojuje velká část naší populace. Proto se v této rubrice podrobně věnujeme problematice této choroby a tak i v tomto vydání se snažíme prostřednictvím odpovědí na konkrétní dotazy poskytnout čtenářům co nejvíce zajímavých informací. Své dotazy týkající se diabetologické poradny můžete směrovat na e-mailovou adresu: redakcepl@mf.cz


Dietní sestra mi při edukaci diabetické diety doporučila jíst celozrnné pečivo, ale já mám po něm vyšší hladinu cukru v krvi. Čím to je? Poraďte mi prosím! M. T.,

Pardubice Výhodou konzumace celozrnného pečiva je vysoký obsah vlákniny, která je obsažena v obilných slupkách. Obilná zrna jsou v tomto pečivu přítomna celá, slupky se při zpracování neodstraňují. Další výhodou těchto výrobků je vysoký obsah vitaminu B. I celozrnné pečivo je nutné odvažovat, obsahuje stejné množství složených sacharidů jako pečivo bílé či pšeničný chléb.

Na našem trhu se bohužel vedle skutečně kvalitních výrobků vyskytuje i pečivo, které si toto označení nezasluhuje, protože namísto vysokého obsahu vlákniny a vitaminu B je přibarveno karamelem, aby bylo dosaženo jeho tmavé barvy. Proto si celozrnné pečivo musíte skutečně pečlivě vybírat. Pokud má některý výrobek negativní vliv na hladinu cukru v krvi, pak se mu vyhněte.


Četla jsem, že diabetik nesmí jíst sušené meruňky. Proč, když jsou tak zdravé? T. K., Chrudim

Jediné ovoce, které diabetik nesmí jíst, je sušené! To obsahuje vedle složených cukrů také jednoduché cukry (hroznový, ovocný apod.) stejně jako syrové ovoce, avšak sušením je množství přítomné vody zredukováno na minimum. Proto bývá ve stejném množství sušeného ovoce ve srovnání s tím syrovým přítomno mnohonásobně více sacharidů, zejména jednoduchých cukrů prudce zvyšujících hladinu cukru v krvi. Jeden příklad za všechny: hroznové víno syrové má ve 100 g asi 15 g sacharidů, avšak 100 g rozinek obsahuje 72 g sacharidů. Odvážené syrové meruňky jistě jíst můžete, avšak těch sušených se vystříhejte.


Můj otec má cukrovku 2. typu, je starší a má nadváhu. Babička z matčiny strany tuto nemoc měla také. Mohu (i vzhledem ke genetické zátěži) zvýšit pravděpodobnost získání cukrovky, pokud jím hodně sladkého? Je mi 25 let, nadváhu nemám (BMI 19,2), jinak jsem zdravá. Je pro mne větší množství cukru nebezpečné? Moc děkuji, S. K., Chrudim

Nebezpečná je pro vás, hlavně nadváha nebo obezita. Ty zvyšují spolu s nedostatkem fyzické aktivity odolnost tkání vůči účinkům inzulinu. Nadváha urychluje u predisponovaných jedinců vznik poruchy tolerance cukrů či diabetu 2. typu. Výživa bohatá na jednoduché cukry obvykle vede k jejich vzniku. S věkem klesají nároky na přísun energie a u většiny lidí i fyzická aktivita.

Rizikovým obdobím pro vznik obezity je u žen těhotenství a období péče o dítě. V těhotenství se rovněž může u žen, jejichž rodiče či prarodiče jsou diabetici, objevit těhotenská cukrovka. Střídmost v jídle i pití a dodržování zásad racionální výživy spolu s dostatkem pohybu jsou nejlepší prevencí pro vznik diabetu 2. typu.


Připravila: MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?