Poruchy přijímání potravy hrozí i ženám kolem 40 let

21. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poruchy přijímání potravy, zejména mentální anorexie a bulimie, přestávají být doménou dospívajících dívek. Novou rizikovou skupinou jsou ženy kolem 40 let, říká Hana Papežová z psychiatrické kliniky...


PRAHA - 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ženy v tomto věku podle ní často podléhají tlaku reklamy a médií preferujících tělesnou krásu. „Domnívají se, že kdo je štíhlý, bude i šťastný,“ uvedla Papežová.

Počet anorektiček by mohl snížit zákaz na některé dietní přípravky

Tlaky na hubnutí ze strany „mocného dietního průmyslu“ podle ní zasahují nesprávnou cílovou skupinu. Zatímco nadváhou v Česku trpí zhruba třetina populace, diety často drží ženy s normální hmotností. Ke snížení počtu žen trpících anorexií a bulimíí by mohl přispět zákaz reklamy na některé dietní přípravky, dodala.

Věk postižených dívek se v posledních letech snižuje. Lékaři zaregistrovali již sedmiletou anorektičku. Poruchami přijímání potravy trpí v Česku stejně jako v dalších vyspělých zemích zhruba desetina dospívajících dívek.

Podle Papežové se podaří vyléčit asi třetinu pacientek. Další třetina žen s touto nemocí vydrží žít dlouhodobě. Zbývající pacientky se potýkají se závažnými zdravotními problémy. Jde zejména o selhání orgánů, oslepnutí a ohluchnutí. „Tyto ženy svůj život často končí i sebevraždou,“ dodala Papežová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?