Pověstný anglický klid je pro Brity zdravotním rizikem

20. 11. 2006 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Pověstná flegmatičnost Britů může mít dosti neočekávané dopady na jejich zdraví. "Klidem Angličana" se totiž dá vysvětlit, proč celých 40 procent Britů nezavolá okamžitě záchrannou službu, když pocítí bolesti na hrudníku často věštící srdeční záchvat...


Londýn - O rizicích rozšířeného postoje „raději počkat a uvidí se“ se píše v dnes zveřejněné studii Britské nadace pro srdce (BHF), z níž citují agentury AP a AFP.

Studie je publikována u příležitosti zahájení kampaně BHF pod heslem „Pochybnost zabíjí“. Kampaň je podle jejích iniciátorů motivována výsledkem průzkumů, z nichž vyplynulo, že 64 procent lidí pociťujících symptomy infarktu by zatelefonovalo svým partnerům, přátelům, příbuzným nebo rodinnému lékaři, místo aby si zavolalo rychlou záchranku.

„Tyto statistické údaje poskytují obrázek velmi znepokojivého, a snad velmi britského, odporu k vytočení 999 (číslo rychlé záchranné služby) dokonce i v těch nejvážnějších a nejakutnějších případech,“ řekl profesor Peter Weissberg, lékařský šéf BHF.

„Je to možná naše národní rezervovanost a stoicismus, ale stojí to životy,“ dodal. Cílem kampaně, podporované i celebritami, které překonaly srdeční záchvat, je proto povzbudit Brity, aby neváhali v případě příznaků infarktu bez váhání zavolat „tři devítky“.

Podle průzkumu se většina osob domnívá, že srdeční záchvat je mimořádně bolestivý, a mírnější bolest proto přisuzují spíše zažívacím potížím. Osmdesát procent respondentů by prý pochybovalo o vážnosti situace a 42 procent by raději vyčkalo, zda se bolest neztiší.

Podle zjištění BHF čekali lidé po objevení příznaků infarktu v průměru 90 minut, než zavolali sanitku.

„Každé dvě minuty utrpí v Británii někdo srdeční záchvat, třetina těchto lidí zemře, než se dostane do nemocnice,“ řekl Weissberg. „Při záchvatu hraje roli každá vteřina a čím dříve zavoláte záchranku, tím větší budou vaše vyhlídky na přežití,“ vyzývá Brity.

Ve Velké Británii je ročně registrováno kolem 230.000 případů infarktu. Srdeční onemocnění jsou v zemi na prvním místě žebříčku příčin úmrtí, v roce 2004 si vyžádaly téměř 106.000 životů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?