Pracovní přetížení ošetřujícího personálu zvyšuje úmrtnost pacientů

31. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysoký stav pacientů ovlivňuje únavu ošetřujícího personálu, na chirurgických odděleních zvyšuje riziko komplikací, a také zvyšuje úmrtnost pacientů. Vyplývá to ze studie uveřejněné v časopisu JAMA...


Vysoký stav pacientů ovlivňuje únavu ošetřujícího personálu, na chirurgických odděleních zvyšuje riziko komplikací, a také zvyšuje úmrtnost pacientů. Vyplývá to ze studie uveřejněné v Journal of the American Medical Association (JAMA 2002; 288: 1987–93). V minulosti na tento fakt již několikrát upozorňovala Linda Aikenová, ředitelka Center for Health Outcome and Policy Research, (University of Pennsylvania, School of Nursing) v souvislosti s problematikou ošetřovatelského personálu v USA.

Aikenové se podařilo vědecky dokázat, že přetížení ošetřujícího personálu může mít pro pacienty život ohrožující následky. V anketě bylo 50 procent všech ošetřujících sester státu Pensylvania dotázáno na jejich profesní zatížení. Současně byly vyhodnoceny údaje 232 342 pacientů, kteří se na nestátních klinikách v Pensylvánii podrobili všeobecně chirurgickým, ortopedickým nebo cévně chirurgickým zákrokům.

Výzkumníci se zaměřili hlavně podíl úmrtnosti a na „Failure-to-rescue“, tj. komplikace, které do 30 dnů po přijetí měly za následek úmrtí. Závažné komplikace se vyskytly u 53 813 (23%) pacientů a 4535 (2%) pacientů zemřelo do 30 dnů po přijetí. Úmrtnost pacientů s komplikacemi obnášela osm procent - byla asociována s počtem pacientů, o které se na stanici měla starat jedna sestra.

S přihlédnutím ke zvláštnostem klinik a pacientům a se zvýšila 30 denní úmrtnost u dalšího pacienta navíc celkem o sedm procent. Riziko „Failure-to-rescue“ situací se zvýšilo rovněž o sedm procent. „Rozdíl ze čtyř na šest pacientů a ze čtyř na osm pacientů měl za následek vzestup úmrtnosti o 14 a 31 procent,“ říká Aikenová.

Vysoké zatížení ošetřovatelského a pečovatelského personálu vysvětluje též „syndrom vyhoření“, kterým trpí četné nemocniční sestry a pečovatelský personál. Každý další pacient navíc zvyšuje riziko vzniku syndromu o 23 procent a nespokojenost s prací o 15 procent.

Rovněž v USA je nedostatek mladých středně zdravotnických pracovníků a přestárlý ošetřovatelský personál, který je často přetěžován. V dotazníkové anketě udala nedávno jedna z pěti sester, že se ohlíží po jiném zaměstnání. Ekonomové udávají výrazný nedostatek ošetřovatelského personálu a americké ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že v roce 2020 bude potřeba 808 000 dodatečně vyškolených zdravotních sester a pečovatelů.

V americkém státu Kalifornie se připravuje zákon pro lepší rozložení pacientů ve zdravotnických zařízeních. Na začátku roku nařídil guvernér státu, že do roku 2003 má být počet pacientů připadajících na jednu vyškolenou pečovatelskou sílu stanoven na 6. Později se plánuje snížení na 5 pacientů.

Související odkazy:

HIGH PATIENT-TO-NURSE RATIOS IN HOSPITALS ASSOCIATED WITH MORE PATIENT DEATHS AND INCREASED NURSE BURNOUT AND JOB DISSATISFACTION

Center for Health Outcome and Policy Research an der University of Pennsylvania School of Nursing

Hintergrund des Pflegedienstes des Klinikums Großhadern zum Burnout-Syndrom

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?