Před 120 lety se narodil Henrik Dam, objevitel vitamínu K

20. 2. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Hraje důležitou úlohu při srážení krve a pomáhá vstřebávat vápník, čímž zamezuje řídnutí kostí. Řeč je o vitamínu K, jehož objevitel, dánský fyziolog Henrik Dam, se narodil před 120 lety, 21. února 1895.


Za objev tohoto vitamínu, který je obsažen například v listové zelenině, rajčatech či v některých rostlinných olejích, dostal Dam spolu s americkým biochemikem Edwardem Doisym v roce 1943 Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii.

Dam se narodil v Kodani v rodině lékárníka. Vystudoval chemii v dánské metropoli, kde se stal později profesorem. Studijní a vědecké pobyty absolvoval mimo jiné ve Freiburgu a v Kanadě a USA, kde rovněž přednášel. Vitamín K objevil v roce 1935. A zatímco Doisy prozkoumal chemické složení tohoto vitamínu, Dam popsal především jeho biologické vlastnosti. Akademické uznání si Dam získal i za vědecké práce o vitamínu E a tucích. Zemřel v roce 1976.

Objev fungování vitamínu K pomohl zejména chirurgům, kteří do té doby marně hledali prostředek, jímž by regulovali srážení krve. Vitamín K se proto předepisuje před operacemi, aby se eliminovalo pooperační krvácení. Tento vitamín je potřebný také pro správnou činnost jater, působí preventivně proti vzniku rakoviny, podporuje srdeční funkce, ledviny a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?