Vlákno názorů k článku Svědění kůže způsobují alergie, nemoci i stres. Často si na něj stěžují i nastávající maminky od Marfy555 - Každý večer i někdy i přes den mě...

Marfy555 (neregistrovaný)

Každý večer i někdy i přes den mě svědí pravá půlka hlavy v oblasti spánku přes den to tahá kolem oka a na čele.Ale nejvíce je to v noci vždy se v noci probudím a drbu se v oblasti spánku a za uchem a to až do rána než vstanu z postele.Vse jsem vyzkoušel prášky na alergii, šampony na zklidnění pokožky, různé mastičky,byl jsem i u svého praktického lékaře a jelikož nemám žádné pupínky nebo nějakou vyrážku tak mě dál pouze zklidňující léky.Pak jsem byl na kožním bez výsledku,u dermatologa také bez výsledku,a žádné mastičky a krémy nefungují nevím co už mám dělat jsem řidič z povolání a potřebují pořádně spát ale už půl roku to prostě nejde může mě někdo prosím poradit co by to mohlo být.Moc děkuji za odpověď

Dobrý den,
diagnostika pruritu (svědění) je často velmi obtížná. Absolvoval jste u praktického lékaře komplexní odběry - krevní obraz, biochemie…odběry se zaměřením na játra, ledviny, štít. žlázu, základní onkomarkery? Odevzdával jste moč? Pokud ne, doporučuji doplnit. Již jsem se setkala s lokalizovaným pruritem v důsledku bakteriurie, po přeléčení pruritus odezněl.
Dále je třeba vyloučit také neurologický původ obtíží.
Vzhledem k tomu, že dermatologický problém za vašimi obtížemi nestojí, mohlo by se také jednat také o psychogenní původ obtíží (i vzhledem k tomu, že je to takto lokalizováno a nesvědí vás celé tělo.).
Pokud se vše vyloučí, vč. neurologie, doporučuji následně návštěvu psychologa/psychi­atra.

Marfy555 (neregistrovaný)

Dobrý den
Moc děkuji za odpověď a odběry mám za sebou i odběr moči vše jsem absolvoval.Jatra a ledviny jsou v pořádku,cukr byl také v pořádku akorát prý byla trochu zvýšená hodnota u štítné žlázy ale prý nic hrozného to není.Na neurologii jsem se ještě neobjednal stále to řeším teď mě i začíná i v noci svědet druhá půlka hlavy a také na krku a někdy i na rukou pitný režim mám v pořádku.Jinak přes den příznaky svědění odezní ale také někdy to tahá a svědí celý den.