Primářka: Větší rozšíření epidemie spalniček v ČR nehrozí

12. 5. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Větší rozšíření epidemie spalniček v současnosti v Česku podle primářky infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové nehrozí. Pokud ale klesne podíl očkovaných lidí, mohl by to být v budoucnu problém.


Podle údajů z konce dubna se v Moravskoslezském kraji nakazilo 78 lidí, mezi nimi 12 zdravotníků. Roháčová předpokládá, že počet nemocných se ještě zvýší, podle nepotvrzených informací, které Roháčová má, se počet nakažených už blíží 90. “Inkubační doba spalniček je deset dní do stadia horeček a 14 dní do stadia vyrážky. Nevíme, kolik lidí je v inkubační době, určitě ještě nějaké případy přibudou,“ řekla Roháčová.

Nejvíce nakažených je v současnosti mezi lidmi staršími 30 let. Podle Roháčové to souvisí s tím, že zhruba po 30 až 40 letech ochrana očkování klesá a lidé už často nejsou imunní. Vysoká proočkovanost v populaci ale má vliv na to, že se onemocnění nevyskytuje, a tudíž se i ti, u kterých už očkování nepůsobí, nemají kde nakazit. Významná část nemocných na severní Moravě byla také mezi dětmi do jednoho roku, které ještě nebyly očkovány. Běžně se děti očkují proti spalničkách od 15. měsíce věku.
Stejně jako v roce 2014, kdy se v Česku nakazilo spalničkami 222 lidí, nejvíce od roku 2000, byla podle Roháčové i v aktuálním případě prvotní nákaza přivezena ze zahraničí. „Nepředpokládáme, že by se to nějakým způsobem významně rozšířilo, kolektivní imunita je pořád vysoká. S poklesem proočkovanosti by ten problém ale mohl nastat,“ uvedla Roháčová.

V Česku se děti pravidelně očkují proti spalničkám od přelomu 60. a 70. let minulého století. Podle Státního zdravotního ústavu proočkovanost dětí příslušného věku dvěma dávkami vakcíny v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2012 dosahovala 98,5 procenta, ke konci roku 2015 to bylo 93,5 procenta. Odborníci uvádějí, že větší epidemie mohou vznikat tam, kde proočkovanost klesne pod 95 procent.

Spalničky se letos šíří i v jiných evropských zemích. Státní zdravotní ústav uvádí, že Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí evidovalo za první dva měsíce letošního roku přes 1500 případů spalniček. Nejvíce jich bylo v Itálii, Rumunsku a Německu.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku. U dospělých má onemocnění závažnější průběh a častější jsou komplikace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?