Přístroje chrání kojence před smrtí ve spánku

23. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nad klidným spánkem kojenců bdí v prostějovské nemocnici speciální monitorovací přístroje. Osm monitorů za šestapadesát tisíc korun včera dětskému oddělení věnovala brněnská Nadace křižovatka...


Dalších devatenáct přístrojů pracovníci nadace rozvezli do nemocnic v Olomouci a Valašském Meziříčí.

„Pomáháme dětem, které ohrožuje takzvaný syndrom náhlého úmrtí. V republice zemřou ve spánku asi dvě stovky malých dětí za rok. Když dítě náhle přestane dýchat, přístroje na to upozorní hlasitým zvoněním,“ uvedl Vlastimil Novotný z Nadace křižovatka. V posledních pěti letech tato organizace věnovala nemocnicím ve všech koutech republiky 850 monitorů dýchání. „Přístroje, které signalizují poruchy dýchání, velmi potřebujeme. S těmi, které jsme dostali již dříve, jich máme celkem dvanáct,“ poděkovala primářka dětského oddělení Vlastimila Minaříková.

Dýchání je třeba sledovat například u nedonošených dětí, které mají nízkou porodní váhu, ale také u novorozenců a kojenců po operacích, při zápalu plic, nebo nervových onemocněních se záchvaty. „Malých dětí, které potřebují zvýšenou péči kvůli nejrůznějším zdravotním problémům, stále přibývá,“ řekla Minaříková. „Je to dost drahá záležitost, ale doporučujeme rodičům dětí, které mají vážnější zdravotní problémy, aby si zařízení pro hlídání dechu pořídili i domů. Dá jim to pocit jistoty, že dítě je stále pod kontrolou,“ řekla primářka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?