Progesteron by mohl snížit riziko předčasných porodů

7. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženský pohlavní hormon progesteron by mohl být řešením, jak zabránit předčasným porodům, které trápí stále větší počet žen ve vyspělých zemích. Vyplývá to výsledků studie lékařů ze Severní Karolíny...


SAN FRANCISCO -

Výzkum byl zaměřen na skupinu 306 žen s vysoce rizikovým těhotenstvím, u kterých už v minulosti k předčasnému porodu došlo.

Progesteron podávaný injekčně v týdenních intervalech u této skupiny snížil riziko předčasného porodu o 34 procent.

„Důkazy o efektivitě této léčby jsou tak evidentní, že byl výzkum předčasně ukončen,“ uvedl vedoucí projektu Paul Meis.

Progesteron je přirozeně produkován vaječníky. Změkčuje výstelku dělohy, která drží oplodněné vajíčko. Lékaři dosud tento hormon předepisovali neplodným ženám a ženám v menopauze.

V 60. a 70. letech se zvažovalo i použití progesteronu v souvislosti s léčbou předčasných porodů, ale žádná studie na toto téma nebyla nikdy dokončena.

USA:počet nedonošených dětí se stále zvyšuje

Předčasné porody představují ve Spojených státech stále větší problém. Za posledních 20 let stoupl jejich počet o 27 procent, tvrdí humanitární organizace The March of Dimes, která se zabývá zdravím kojenců. Každé osmé dítě se v USA narodí před 37. týdnem těhotenství.

České údaje dosahují podstatně menších hodnot - předčasně narozených dětí, respektive novorozenců s nízkou porodní hmotností do 2,5 kilogramů, je okolo šesti procent.

U předčasně narozených dětí je větší riziko neurologických a sluchových chorob. Američtí lékaři připisují prudký nárůst předčasných porodů stále se zvyšujícímu věku rodiček, ale také rostoucí obezitě v USA.

Nejméně polovina případů však nemá známý důvod, říká dětská lékařka Nancy Greenová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?