Protrahovaný porod a močová píštěl

18. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vesikovaginální píštěle vznikají následkem tkáňové ischemie s následnou nekrosou při dlouhotrvajícím tlaku hlavičky plodu na močový měchýř proti pánevním kostem. Syndrom "zablokovaného porodu" zahrnuje...


Pravděpodobnost úmrtí ženy v souvislosti s těhotenstvím a porodem v rozvojových zemích je 1:16, tedy 6,25%. Vysoká míra mateřské mortality jde ruku v ruce s mateřskou morbiditou.

Na prvním místě v příčinách mateřských úmrtí je shodně s rozvinutými zeměmi krvácení. Naproti tomu zástava porodu – doslova „zablokovaný porod“ (obstructed labor), která se podílí na celkové mateřské úmrtnosti rozvojových zemí 8%, je v rozvinutých zemích prakticky neznámou komplikací.

Ještě významnější roli hraje v rozvoji mateřské morbidity. Syndrom „zablokovaného porodu“ zahrnuje komplex gynekologických, skeletálních, neurologických a dermatologických poruch. Perinatální úmrtí nastává v 92% případů a vážně tak ovlivňuje psychosociální stav ženy.

SYNDROM „OBSTRUCTED LABOR“:

Vesikovaginální píštěl – vedoucí příznak

Hypotalamo-hypofyzární dysfunkce – sekundární amenorhea a neplodnost

Skeletální poruchy – oseoporóza, patologické fraktury, symfyseolýza

Neurologické poruchy – poškození periferních nervů (poruchy chůze, neuropatický močový měchýř s poruchami vyprazdňování)

Dermatologické příznaky – amoniakální dermatitis při močové píštěli.

MOČOVÉ PÍŠTĚLE

Vesikovaginální píštěle jsou v rozvojových zemích nejčastějším následkem zablokovaného porodu. Jejich skutečná incidence je neznámá. Ženy často žijí v izolaci bez dostupné lékařské péče. Předpokládá se, že postihují 2 miliony žen. V Africe je odhadovaný výskyt 5-10 případů na 1000 porodů. Tato čísla korelují s údaji mateřské mortality.

Píštěle vznikají následkem tkáňové ischemie s následnou nekrosou při dlouhotrvajícím tlaku hlavičky plodu na močový měchýř proti pánevním kostem. Doba trvání tlaku hlavičky je významnější než velikost působící síly.

Průměrná doba porodu u žen s píštělí v Etiopii je 3,9 dne! Typickou pacientkou s močovou píštělí je mladá primipara, žijící odděleně od svého partnera s minimálním, nebo žádným vzděláním. 30% píštělí vzniká u žen, které rodí ve věku nižším než 16 let. 60% píštělí vzniká při prvním porodu a 80% žen s píštělí je opuštěno svými partnery.

Typická poporodní vesikovaginální píštěl je tvořena širokým tkáňovým defektem mezi močovým měchýřem a pochvou. Přestože je vesikovaginální píštěl řešitelná chirurgicky, je hlavním problémem dostupnost odborné péče v nejvíce postižených oblastech.

PROTRAHOVANÝ POROD V HISTORII

Nejstarší známou pacientkou s poporodní vesikovaginální píštělí, která patrně vedla k její smrti je staroegyptská královna Henhenit, která žila kolem roku 2050 před naším letopočtem. Její mumie je součástí sbírek Káhirského muzea.

Příkladem porodní obstrukce je i příběh britské princezny Charlotty, dcery krále Jiřího IV. Porod následníka trůnu v roce 1817 trval 50 hodin, z toho druhá doba porodní 24 hodin. Novorozenec vážící 9 liber se narodil mrtvý, princezna zemřela 5 a půl hodiny po porodu. Dvorní porodník Sir Richard Crofts neunesl tíži zodpovědnosti a spáchal sebevraždu. Tato trojitá porodnická tragédie změnila dějiny. Strýc zemřelé princezny Edward se oženil s Marií Luisou Viktorií a následníkem britského trůnu se stala jejich dcera - legendární královna Viktorie.

ZDROJE:

Ob/Gyn & Women's Health

Lessons From the Developing World: Obstructed Labor and the Vesico-Vaginal Fistula

Medscape General Medicine 5(3), 2003 (http://www.medscape.com/viewarticle/455965).

MUDr. Petr Křepelka, www.Zdravi.Euro.cz, 18.11.2003

Autor je externím spolupracovníkem redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?